Miért NE adjunk vért?
Nem tudok ilyenről.
Amik miatt talán lehet olyan szülő, aki ellenezheti:
- ok a lógásra a suliból
- utána 1-2 sörtől is berúgnak, mint a gerely
De egyéb okot én nem igazán tudnék mondani. Afrikában para lenne a fertőzésveszély esetleg, de itt nem igazán.
Nálunk a munkahelyen minden évben volt véradás szervezve. Mindig szerettem volna adni, mivel nagyon ritka a vércsoportom, Rh B-negatív. A világon a legritkább sajna. Csakhogy a vérszegénységem miatt sosem adhattam. Előtte van egy rutinvizsgálat, ott mindig kimutatta. Ha nekem lenne rá szükségem, akkor csak szintén B-negatívostól kaphatnék, vagy 0 negatívostól. Ezért is szerettem volna vért adni.
A Jehovások egy külön kategória, őket felejtsd el. Megrögzött szekta. Még a saját gyereküknek se adnának, mert elhomályosították az agyukat. Bár ezek az emberek maguktól választották ezt a vallást, nem volt kötelező, mint ahogy az összes többi sem.
hét 3 nak teljesen logikus válasza van ki nem tenne meg :D
am h miert ne adj vért: inkabb milyen esetben ha tudod h van betegseged, és lehet h a csajnak is van csak valahogy probalta ellenezni, vagy 3 nak van igaza és szulei belelátnak a rendszerbe...
Nem lehet, hogy plazmázásról volt szó? Az valóban pénzért megy gyógyszergyáraknak, a belőle készült gyógyszereket meg horror áron adják, ezt én is ellenzem.
Na meg plazmázáskor a megmaradt részt hígítva visszajuttatják, aminél azért van némi trombózis veszély. Illetve az erek is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint sima véradáskor.
Én olyan orvosról még nem hallottam, aki ellenezné a véradást. Igazából a donor számára is pozitív dolog, hiszen ingyen leszűrik. Amit az OVSZ levesz abbol pedig vérkészítmény lesz itthonra. Méghozzá három, egy egység vörösvértest koncentrátum, egy egység friss-fagyasztott plazma és egy egység tthrombocyta koncentrátum.
Ami etikailag és egészségügyi szempontból totál problémás az a plazma adás és a plazmaközpontok. Oda én sem engedném el a gyerekemet. Ezek azonban nem az OVSZ alá tartoznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!