C-vitamintol mehet a hasam esetleg neocitran?
Beteg lettem mandula gyulladasom van, arra is szedek gyogyszert + neocitran (1nap 2-3 db) + c vitamint (1500mg-os, 1 nap 1db-ot) vagy 2 napja szedem ezeket, mar tegnap is ment a hasam reggel (de nem ennyire mint ma, ma csak rosszabb lett) mielott gyogyszereket szedtem volna, szerintem c -vitamint elozo nap is szedtem be (sajnos nem jol emlekszek mar)
De viszont utazok kulfoldre penteken, es ezt muszaj lenne elmulasztani..mit tegyek?
Ha nem vízben oldott aszkorbinsavat ittál meg C-vitamin gyanánt, hanem tablettaként etted meg, akkor kicsi az esélye, hogy meghajt. De ha meg is hajtana, nem okoz állandó hasmenést, hiszen azzal ürül is a szervezetből és már ott több hatást nem tud gyakorolni. Tehát nagyon valószínű, hogy a hasmenésedet nem a C okozza. Mert ha az okozná, akkor ahogy beszeded, rá pár órával egyszer meghajt és ennyi.
Amit tehetsz:
- Nagy folyadékbevitel: előnyben részesítheted a fertőtlenítő vagy átmosó hatású gyógyteákat, mint zsálya, medveszőlő-levél, kakukkfű, csalán.
- Szerezz sürgősen probiotikumot és szedd, ill. folytasd legalább egy hétig a tünetek megszűnése után is. Pl. Enterol vagy Béres Probio.
- Bolus adstringens - ez olyan mint a széntabletta, csak nem szén, hanem "agyag", a szénnél erősebb: magához ragasztva begyűjti az emésztőrendszeredből a hasmenést okozó méreganyagokat és eltávolítja a szervezetből, illetve fertőtlenít is
- a C-vitamint szedheted tovább, ha félsz a "nagy" adagtól, szedd be két részben
- ha vírusos eredetű lenne a hasmars, akkor az Isoprinosine is segíthetne, de ez vényköteles, és az első három már önmagában is hatásos
#Miquel - kérdés, mit értünk "túladagolás" alatt, hogy:
1) nagy mennyiség elfogyasztása okozhat-e kellemetlenséget
2) fel tud-e halmozódni (és felhalmozódva okozhat-e kellemetlenséget)
1) Nagy mennyiség egyszerre történő bevitele elsősorban tiszta aszkorbinsav vizes oldataként okozhat kellemetlenséget, méghozzá hasmenést. Ez kivédhető úgy, hogy elegendő időt hagyunk a szervezetünknek, hogy felvegye a C-vitamint, vagyis megpróbáljuk azt vegyíteni a béltartalommal - fékezve mozgását és csökkentve koncentrációját. Pl. úgy, hogy kisebb adagokban visszük be.
2) Nem tud felhalmozódni, egyrészt mert vízoldékony vitamin, így könnyen "kimosódik". Ezen felül ha hirtelen vinnénk be, akkor ugye hasmenést is okoz, amivel gyorsan kikerül a szervezetből és nem tud felszívódni se. Harmadrészt az orvostudománynak még nem sikerült megállapítania, pontosan mennyi C-vitamin felvételére képes a szervezet, vélhetően 1-2000 mg-nak a sokszorosára is, ha helyesen adagolják. (Tehát nem egyszerre - lásd 1. pont.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!