Növekedési hormon kizáró ok véradás esetén, ha igen, miért?
Több mint 10 évvel ezelőtt növekedési hormont kellett szednem. Véradási kérdőíven szerepel egy kérdés, amely régen úgy szólt, hogy "Kapott-e emberi eredetű hormonkészítményt", az akkori orvos erre azt mondta, 1980 óta csak szintetikus növekedési hormon van forgalomban, adjak nyugodtan vért. Most már úgy van feltéve a kérdés, "Kapott-e növekedési hormont, volt-e szövet, szerv átültetése?". Ezek szerint (most már?) kizáró ok? Nem értem, mi lehet a gond a növekedéshormonnal, milyen kockázatot jelent? Gondolom, nem véletlenül kizáró ok, de érdekelne a háttere. Ha első alkalommal nem volt belőle fennakadás, nehéz elképzelnem, hogy komoly baj lehetne belőle, és egyszerűen csak "egyszerűbb" automatikusan kizárni a véradót.
Plazmaadásból már korábban kizártak ugyanezért, ott sem kaptam érthető választ, a doktornő valami olyamsit mondott, hogy "ne legyen emiatt betegségtudatom, csak a gyógyszergyártó cég óvatos".
Wow, nagyon szépen köszönöm a gyors és részletes választ! Ezek szerint jól sejtettem, tényleg csak eltúlzott óvatosság áll a háttérben, az én esetemben különösen.
Patikából vásárolt gyógyszerek is lehetnek "ellenőrizhetetlen eredetűek"? :O Mert a sport-weblapokon, feketepiacon szereplő hormonkészítményekről el tudom képzelni, de a sima gyógyszertári termékek... rossz belegondolni.
CJD? Nem hordozom tudomásom szerint, ha mégis, valószínűleg nem egy több mint 10 évvel ezelőtt szedett szintetikus készítmény miatt... nem tudom, meddig lappang ez a betegség, de szerintem rajtam is kijött volna a betegség, ha fertőzött lett volna a készítmény. Vérátömlesztésem volt még újszülött koromban, a leírtak alapján még ez is nagyobb kockázatot jelentene, de emiatt (szerencsére) nem zártak ki.
Ezek szerint egyszerűbb, ha a sima véradáson a nem-et jelölöm a kérdésnél, hiszen a leírásod alapján "racionálisan, temrészettudományos szempontból" nem kockáztatom vele a vérkapók egészségét. Köszönöm még egyszer! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!