Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Miért fogja rá az orvos...

Miért fogja rá az orvos tudomány kb minden olyan dologra, pl az alkohol fogyasztás vagy hamburger evés (jó mondjuk a dohányzást azt meg értem), hogy rákot lehet tőlük kapni, és miért nem mondják meg inkább a rák pontos kialakulásának az okát?

Figyelt kérdés
Tehát pl ha olvasok egy cikket az interneten, hogy alkohol fogyasztás , vagy egészségtelen táplálkozás stb. És minden hol ott van az a szó is , hogy nagyobb eséllyel lehet tőlük valaki daganatos beteg , és ez olyan idegesítő, mert nem hogy egészségtelen táplálkozás, de pl maga a dohányzás-nál se bizonyította senki se , hogy valaki attól lesz tüdő rákos, leszámitva az , hogy pl valaki 30 éven át lánc dohányos, és semmi baja sincs , és van aki életében nem dohanyzott , de 20-on évesen tüdő rákot kapott , jó mondjuk én nem dohányzom, és az is lehet , hogy aki nagyon fiatalon lesz tüdő rákos, akkor valahol esetleg valami nagyon rákkeltő anyagot lélegezhetett be stb. Igazából azért idegesít ez a dolog , mert sok mindenre rá fogják az orvosok is , hogy ettől, meg attól van , De elvileg a pontos okát senki se tudja , hogy valójában miért lesz pl valaki daganatos beteg.
2017. dec. 20. 21:27
 1/5 anonim ***** válasza:
A pontos oka is nyilvánvaló: Iszonyatos mennyiségű sugárzást kapunk. Nem csak az atomsugárzás, hanem mindenféle hullámok, aminek a hosszútávú hatásait eddig nem ismertük. Most kezdenek csak rájönni az emberek, valamint az orvosok is, hogy milyen következményekkel jár. Többek között pl migrént, szívritmuszavart, daganatot. Sajnos az orvosok sem adhatnak hírül mindent, mindenesetre én abban nem hiszek,hogy a füstölt ételek rákkeltőek, hiszen nagyapáink is azt ették és vígan éltek 80 fölött is. Jó egészséget!
2017. dec. 20. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 Poris2000 ***** válasza:
100%
A különböző dolgok, amiktől "rákot lehet kapni" csak rizikófaktorok, nem mindenki lesz rákos az adott károsító hatásoktól. Az alkohol és a helytelen táplálkozás is főleg rendszeres, és hosszan tartó, nagy mennyiségben történő fogyasztás után növeli számottevő mértékben a daganatos betegség kialakulásának kockázatát. Le kell szögezni, hogy a "rák", mint olyan, nem egyetlen betegség. A rák a szervezet valamilyen sejtjének olyan fajta kóros elburjánzása, amely már korlátlanul, a szöveti struktúrákat nem respektálva szaporodik és terjed a szervezetben, és a kórkép, amelyet okoz, az a kiinduló szövettől és az adott mutációktól függ, amelyek az első rákos sejt kialakulásához vezettek, majd a későbbiekben az egyre agresszívabb ráksejtekben újonnan kialakulnak, és ezzel kiszelektálják a gyorsabban és még korlátlanabbul szaporodóakat. Tehát, a rák nagyon sok fajta betegséget jelent, amelyeknek a kialakulása más-más kockázati tényezőktől, illetve ezeknek az együttes fennállásából erednek. De nem csak a helytelen életmód, mint az alkohol (nyelőcsődaganat, májzsugor, és ebből kialakuló "májrák" gyomorrák), a helytelen táplálkozás (főleg vastagbéldaganat a nem megfelelő mértékű rostbevitel, és ezáltal a bél falát krónikusan irritáló, esetleg szorulásos székletből fakadó gyulladás miatt) dohányzás (tüdőrákosok több, mint 80%-a erős dohányos) vagy a stressz (az immunrendszer legyengülését okozza, ami nem lesz képes az egyébként mindenkiben amúgy is átlagosan 40 percenként keletkező daganatos sejt felismerésére és elpusztítására), hanem genetikai tényezők (már eleve olyan mutációk vannak jelen, amelyek hajlamosítanak a daganat kialakulására (ebbe azért nem mennék bele, mert könyvek szólnak róla, ha érdekel utána lehet olvasni)), és más egyéb környezeti ártalmak, rákkeltő anyagok, mint az asztbeszt (nagyon súlyos, és agresszív mesotelioma kialakulását okozza) radioaktív sugárzás (meg lehet nézni Csernobil utáni állapotokat) vagy daganatkeltő kórokozók (HPV --> méhnyakrák, H. pylori --> gyomorrák, stb.) szintén hozzájárulhatnak a rák kialakulásához. A rizikófaktorok, amikről írtam nem 100%, hogy rákot okoznak, mert ez attól is függ, hogy az illetőnek milyen a "genetikája", az immunstátusza, és bár hihetetlenül hangozhat, de tudományos tény, hogy akár a lelki állapota (ez az immunrendszer állapotával van egyébként szoros összefüggésben). Az pedig, amit írtál, hogy "nem bizonyította be senki", hogy pl. az alkohol, vagy a helytelen táplálkozás jelentős mértékben növeli a daganatos betegség kialakulásának kockázatátát, NEM IGAZ! Nem tudom, hogy ki mondott ilyet neked, vagy miért hangoztatják ezeket az összeesküvés elméleteket, hogy az "orvosok elhallgatják ezt, meg azt "a rákkal" kapcsolatban, de ezek hazugságok, amiket vagy a tudatlanság, vagy pedig az "alternatív gyógyászok" gazdasági érdekei szülnek. Azt pedig bár írtam, hogy a genetika is beleszól a dologba, de megint kiemelném, hogy leginkább ez a fontos "a rák" kialakulásánál, hiszen adott genetikai variánsok (un. allélok) hordozása nagyon megnöveli az esélyét különféle daganatok kialakulásának. Pl. hogy ne csak hogy mondjak konkrét dolgokat is, van az un. Familiáris Adenomatosus Polyposis, amely fiatal korban örökletes módon végbél polypok (jóindulatú daganatok) kialakulásához vezet, amelyek mutálódva általában rosszindulatú daganattá alakulhatnak tovább. De pl. a Li-Fraumeni szindróma is örökletes daganatszindróma, amely a p53 fehérje funkcióvesztő mutációjának hordozását jelenti, és ezáltal a szervezetben korán kialakuló daganatokhoz vezet. De pl. a BRCA fehérjék mutációjának hordozása az emlő és petefészek daganatok kialakulásának esélyét növeli nagyon nagy mértékben, ami szintén örökletes, és mindezeken kívül még rengeteg ilyen örökölt mutáns tumorszupresszor vagy onkogén gén ismert, és gondolom mégtöbb, ami még nem ismert, amely rák kialakulására predisponál. És ha már itt tartunk, ezek a káros anyagok, mint a dohányzás, a nem megfelelő összetételű táplálék okozta hosszú ideig tartó bélirritáció, és egyebek mind gyulladást idéznek elő, amely fokozott és tökéletlenebb sejtosztódáshoz vezet, és ezáltal több mutációnak a kialakulását okozzák, amelyek szintén tumoros transzformációhoz vezetnek, ergo rákot okoznak. Mindezek molekuláris szinten, és nagy betegpopuláción végzett prospektív (előre nem tudták, hogy rákos lesz a beteg, csak követték őket, és tudták róluk a szokásaikat) és retrospektív (utólag elemezték ki az adatokat) vizsgálatokkal is kimutatták a szóban forgó tényezők daganatképző hatásait. Igen, van, aki "semmi rosszat nem tesz" az egészége ellen, és mégis rákos lesz, és van, aki szétdohányozza-issza stb. magát, de ez ahogy említettem az immunrendszer és a genetikailag hordozott mutációk függvénye. Viszont a környezeti faktorok, mint az életmód is statisztikailag nagyobb mértékben képesek befolyásolni "a rák" kialakulását, mint általában a genetika. Tehát, ha valaki szeretne minél tovább élni (ezt nem kötelező akarni egyébként, szóval én nem hibáztatok érte senkit, ha nem) akkor érdemes elkerülni az említett rizikófaktorokat. Az orvosok nem hallgatnak el semmit, csak nem állítanak manapság már tudományosan meg nem alapozott légből kapott dolgokat, sokakkal ellentétben. (ui.: A rák, ahogy említettem, NEM egy betegség, hanem sok féle betegség, amelynek sokféle oka, és sok féle megjelenése lehet, és ettől függően sok fajtáját lehet gyógyítani, de sokat sajnos csak hosszabb-rövidebb ideig kezelni.)
2017. dec. 20. 22:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 Poris2000 ***** válasza:
Ha egyéb kérdésed van ezzel kapcsolatban, szívesen válaszolok.
2017. dec. 20. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:
Hú Köszönöm szépen, ez most hirtelenjében sok infó volt. Igazából rengeteg mindentől függ, de tudjuk ezt az életmódal kivédeni sajnos 100%-osan nem lehet , max csökkenti. Mondjuk én a dohányosokat szoktam nagyon le nézni, mivel dohányoznak, mert annak tényleg nincs semmi értelme , minthogy az ember meg betegedjen. De hát nekem is van rossz szokásom, pl. Az alkohol fogyasztás. Viszont a táplálkozás meg olyan dolog , amire kár is nagyon oda figyelni , mivel szinte mindenbe van tartósító szer és egyéb vegyszerek , amik nem tesznek jót, kivéve amit 100%-osan házilag az ember állít elő otthon.
2017. dec. 20. 22:50
 5/5 Poris2000 ***** válasza:
Ez valóban így van, 100%-osan sajnos nem lehet kivédeni a dolgot, de táplálkozásnál a daganat viszonylatában arra érdemes figyelni, hogy mindig elegendő rostot és folyadékot (lehetőleg vizet) fogyasszon az ember, hogy a krónikus szorulást, ami az életkor előreheladtával egyre jellemzőbb szokott lenni, elkerüljük. Ugyanis a fehérjékben gazdag és rostokban egyre szegényebb táplálkozás vezetett el odáig, hogy a vastagbéldaganatok száma drámaian emelkedni kezdett. Régen a gyomorrák volt a gyakoribb a kevesebb táplálkozás, esetleg éhezés, illetve a több füstölt étel fogyasztása miatt. A füstölt ételek egyébként a dohányfüsthöz hasonlóan sajnos sok rákkeltő anyagot tudnak tartalmazni, és főleg a gyomorrák kialakulásának kockázatát tudja megemelni. Nálunk ez talán annyira nem jellemző, mint régen volt, ezért a gyomorrák előfordulása drámai zuhanásnak indult az elmúlt évszázadban. De érdemes megfigyelni, hogy Japánban, ahol a füstölt halakat előszeretettel fogyasztják, illetve több rostot és kevesebb fehérjét visznek be, gyakoribb a gyomorrák, viszont a vastagbélrák ritkább. Azoknál a japánoknál viszont, akik pl. az Egyesült Államokba költözve felvették az ottani életmódot, az ott élő "amerikaiakhoz" hasonló megbetegedéseket kezdték mutatni, ami jól mutatja az életmód és a környezet hatását az egészségre.
2017. dec. 20. 23:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!