Elmagyaráznátok egyszerűen, hogy milyen vércsoportok vannak, és mitől függ, hogy melyik milyen?
Igaz én csak azt tudom, hogy 0 RH-
a vércsoportom és mindenkinek adhatok vért, de nekem csak 0 RH- os adhat...ezért inkább linkelek☺ [link]
A-B-AB-és 0-ás vércsoportokat különböztetünk meg. Ezenkívül Rh+ (‘erhá pozitív’) és Rh- (negatív) is lehet egy vér.
Az AB0 vércsoportrendszer az jelöli, hogy milyen típusú szénhidrát helyezkedik el a vörösvértest felszínén (A típusú, B típusú, mindkettő(=AB), illetve nincs szénhidrát 0).
Fontos, hogy az emberi test a számára idegen sejteket megtámadja. Az A típusú vérben ellenanyag van a B típusú vér ellen, B-nèl fordítva. AB-nél ilyen ellenanyag nincs (különben a saját vörösvértestjeit is megtámadná). 0-nál pedig A és B ellen is van antitest.
Az ellenanyagok (antitestek) a vérplazmában vannak. A vérkészítmények (amiket a beteg megkap) vérplazmát már nem tartalmaznak, így csak arra kell figyelni, hogy a beteg saját teste (antitestjei) ne támadják meg a kapott vér vörösvértestjeit.
Így fordulhat elő, hogy AB mindenkitől kaphat (nincs A-t és B-t megtámadó antitest a kapó beteg vérplazmájában), de AB-t már nem kaphat, csak szintén AB (a többi vércsoport vérplazmájában van antitest ellene).
0-ás vért a többi vércsoport kaphat, de egy 0-ás betegnek csak 0-ás vér adható (vérplazmájában A és B antitest is van).
Mindezek mellet kell figyelni az Rh vércsoportra is. Ezekben egy antigén vagy jelen van(+) vagy nincs(-).
Rh- vérben csak akkor alakul ki antitest a + ellen, ha már találkozott vele a szervezet. Egy - anya második terhességénél okozott ez régen problémát, de ma már figyelnek rá.
Rh- adhat vért Rh+-nak, de a gyakorlatban lehetőség szerint általában mindenki a saját vércsoportját kapja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!