A szimulátorok mennyire veszélyesek az epilepsziás betegekre?
Látom, nem írt még neked senki a dilemmádra, így hát hozzászólok én, mint "műszaki- és számítástechnikai téren" örök laikus.
A villogó fényingerek (monitorok, pl. egy koncert villogó fény-és hangeffektjei, esetemben a hideg kék fények túlsúlya..stb.) az arra hajlamos epilepsziásoknál akár nagyon durva rosszulléteket okozhatnak.
Jó eséllyel nem a te korcsoportod vagyok, szimulátorokhoz még nem volt szerencsém, de láttam már ismeretterjengetést azokról a játékokról, amelyek "hiányában" sok gyerek szinte kisemmizettnek érzi, ha anélkül kell felnőnie.
A szimulátorokban --- szerintem --- ugyanolyan képeknek, hangoknak, frekvenciáknak jut a főszerep, mint egy TV készülék esetében. De a "nézőt" belehelyezi a környezetbe, vagy 3dimenzióssá, élethűbbé teszi a látványt.
Lehet ez egy természetfilm, ahol "csak" intenzívebbé teszi az élményt, mint ha uazt a filmet egy monitoron látná az illető. És lehet pl. egy videójáték is, ami ( te jobban tudod), milyen agymunkát, reflexeket, reakciókat kíván el a játékostól, "túlfeszített, "üzemmódban".
Ha pedig egy ilyen élményt úgy élsz meg, hogy mintegy "szereplőjévé" válsz a történetnek, a játéknak és bárminek, tehát nem csupán "külső szemlélője" maradsz, könnyebben "beleéled magad" valamibe, az felfokozott idegállapotot idéz elő. Egészségesnél, betegnél egyaránt.
Feltételezem, a mai fejlett technikáknak már meg se kottyanna, hogy --ha az vastagon megérné a gyártóknak-- szem-és idegkímélőbben, kifinomultabban, emberbarátibb módon igyekeznének elvarázsolni a felhasználókat.
De nem hiszem, hogy hosszabb távon ne terhelné akár az egészséges agyat is az "intenzívebb" élmény...elvégre többek közt erre lett kifejlesztve a szimulátor. Ha az audiovizuális behatások a legtermészetesebbé tehetők is,
az élmény, a felfokozott idegállapot mindenképpen hatással van az epilepsziára. Egyénfüggő, kinél mennyire.
Szerintem, mielőtt egy szimulátort veszel, ( biztosan nem két fillér) mindenképpen próbáld ki, hogyan hat a amikor élethűbb, élményközelibb, felfokozottabb idegi állapotba kerülsz, akár pozitív, akár negatív stresszt élsz meg te, azaz az agyad.
Illetve tapasztald meg, hogy a szimulátorban tapasztalt látvány "műszaki" része kivált-e valamit az agyadból,
amit a TV, vagy a net monitora nem.
( Nekem legtöbbször a kék fényekkel és a Hertz-ekkel gyűlik meg a bajom, " hivatalosan" nem szabadna már neteznem sem. ) Biztosan van haver, vagy olyan egyéb helyek, ahol "kipróbálhatsz" többször ilyesmit.
Ha pedig nem rólad van szó ( például gyerekednek vennéd ajándékul ), szerintem tegyél mielőbb le róla!
Éri az embert kikerülhetetlen "külső inger, sokk", legalább te annyit iktass ki az életéből, amennyit csak tudsz!
--A legismertebb epilepsziás rohamprovokáló tényezők közé az alváshiány, a tartósan fennálló szaggatott fényingerlés (pl. stroboszkóp a diszkóban, mértéktelen TV, PC képernyőhasználat), valamint az alkohollal való visszaélés, illetve megvonásos állapot tartozik. Arra hajlamos embereknél az erős lelki-érzelmi hatások is elősegíthetik a tünetek megjelenését. "
Jó egészséget, tünetmentes, tartalmas életet kíván egy epilepsziás ! :)
Köszönöm szépen a válaszod!
Igazság szerint nem magam miatt kérdeztem, mert nekem (hála az égnek) nincsen ilyen betegségem. Ám szegény húgomnak igen. Miatta kezdtem el aggódni, mert az apja számtalanszor vitte már el, hogy kipróbálja ezeket a játékokat és mivel még kicsi aggódtam, hogy miként hathat rá.
Ti tudjátok, de véleményem szerint érdemes lenne szakorvostól is érdeklődni. Először nem "direktbe", hanem úgy általában, hogy "ismerősömet érdekelné, mennyire lehet kihatással az epilepsziára egy szimulátor"...vagy mittudomén.
Nem tudom, mennyi idős a tesód (érdektelen is, mert a betegség számít), de véleményem szerint, ha "kiváltható" valami mással a szórakoztató technológia, akkor próbáld meggyőzni, hogy hosszú távon jobb, ha mellőzi az ilyen szórakozási formákat. Csak talál valamit, ami az agynak kevésbé megterhelő "ingerkeltő" dolog az agy számára. Tapasztalatom nincsen, csak véleményt olvasol itt, de szerintem előbb tudakozódjatok, mielőtt vásároltok, mert lehet, megbosszulja magát.
Jó, ha egy-egy magunkfajta betegnek van egy olyan tesója,
aki nem csak jajgat és fél a beteg ismerősétől, hanem a féltést is előre gondolkodva és ésszel teszi: maradj ilyen ! :)
Tünetmentes, aktív életet a tesódnak: segíts neki, hogy minél kevesebb "stressz" érje, minél "kerekebb" életet élhessen és számíthasson rád. Hidd el, óriási segítség az, a kiközösítés és a sok tudatlan ember elviseléséhez!
Üdv nektek, szép napot : egy epilepsziás.
Epilepsziás vagyok, mégis villogó fényektől, számítógéptől, tévétől stb sohasem lett rohamom.
Hm. Legalább nem vagyok teljesen munkaképtelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!