A hallásom ment tönkre, vagy az erősítőm szívat?
Még mindig hallom a tévé sípolását, így megnyugodhatnék, de nem tudok. Hallgattam YouTube-on frekvenciateszteket, és a 15 KHz-et már nem hallom! Tudtommal a tévé magasabb frekvencián sípol. Az összes ilyen tesztnél befuccsolok 15 KHz körül. Lehet ennek köze ahhoz, hogy két éve fülhallgatón hallgatom a zenét? Nem bömböl, de szeretem a basszust, viszont mindig vattát dugok a fülembe (az alapzajcsökkentés miatt, mert túl érzékeny (vagyis eddig azt hittem, hogy érzékeny). Mégis tönkremehetett ettől??
Nem, a teszteket nem vattás füllel hallgattam. :D
Az is eszembe jutott, hogy az erősítőm, vagy a hangváltó nem adja ki a frekvenciát. (Talán az elektronikai oldalra kéne tennem a kérdést...)
A fülhallgató akkor is tonrja a hallásodat, ha vattát tömsz a füledbe,. Sokkal több deciben éri így a füledet, mint egy rockkoncerten, közvetlenül az erősítő előtt.
Mellesleg a korral együtt óhatatlanul romlik a hallásod, egyre többet vesztesz és épp a magasabb frekvenciákból. Ez ellen nem lehet mit tenni. Amit a kisgyerekek hallanak, azokat a magas hangokat a felnőttek már nem hallják, az idősek meg még kevésbé.
A legegyszerűbben úgy tudhatod meg, ha kérsz egy hallásvizsgálatot az orvostól. Tesznek egy fülhallgatót a fejedre, és jelezned kell mikor hallassz valamit. Ebből ők megállapítják milyen a hallásod. Ha jó az eredmény, technikai probléma.
Nem vagyok szakember, de a vatta ebben az esetben nem sokat ér, és hosszútávon biztosan ront valamit a halláson. Úgy tudom, akinek romlik a hallása, először az alacsonyabb hullámhosszt nem hallja vagyis a mély hangokat. Menj el orvoshoz, hogy megnyugtast magad, és vigyázz a hallásodra, mert ha egyszer elromlik, már késő lessz.
A legjobb lenne, ha elmennél a fül- orr- gégészetre (nem kell beutaló) és kérnél egy hallásvizsgálatot a dokitól. Ők az eredmény alapján eldöntik, hogy mennyire komoly a baj.
Én sem hallok minden hangot - egy kamaszkori, félrekezelt fejsérülés miatt -, de olyan hangtartományban, ami csak bizonyos foglalkozási körökben jelentene hátrányt, a hétköznapi életemet nem befolyásolja (illetve egy kicsit mégis, mert pl. hangversenyen sem hallok minden hangot).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!