Miért idézhet elő az édességek túlzott fogyasztása cukorbetegséget? Milyen cukor van az édességekben és milyen a vérben?
S.O.S Holnapra Kémia házim !
Előre köszönöm a válaszokat ! <3
A vérben glükóz, azaz szőlőcukor. Az édességekben a finomított cukor legtöbbször szacharóz, de van, hogy tartalmaznak hozzáadott glükózt, fruktóz (pl. glükóz-fruktóz szirupként van feltüntetve).
A bevitt mennyiségtől függ, hogy kialakul-e cukorbetegség. Ha hosszú időn át sok cukrot viszünk be, az túlterheli a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, és azok "tönkremennek", a hasnyálmirigy inzulintermelése lecsökken vagy teljesen meg is szűnik, ez a cukorbetegség. Inzulin nélkül a vérben lévő cukrot a sejtek nem bírják felvenni, vagyis felhasználni.
Egyébként pedig Google a barátod, ne mással írasd a házid, pár keresőszó beírásával remekül össze tudod hozni a szükséges információkat, illetve netalán a tankönyvedet is lapozgathatnád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!