Mi történik akkor, ha pl. az infúzióval légbuborék kerül a vérbe?
Ez lehet, hogy egy kicsit hülye kérdés, de tisztázni szeretném magamban ezt a kérdést. Még kisebb koromban hallottam valahol (csak halvány emlék), hogy ha buborék kerül a vérbe, az halált okoz. Végülis logikusnak tűnik, gondolom vérrög keletkezhet, és emiatt lehet gond. De az infúzióból be tud kerülni a légbuborék, ha "csőben" véletlenül benne maradt? (Nem tudom, hogy a tűkben nincs-e valami védelem ez ellen.)
Egyszer történt velem ilyen, de mielőtt eljutott volna a karomig, szóltam a nővérnek, ő pedig kiengedte. Lehet, hogy közben hülyének nézett, de ezt inkább bevállaltam. :)
Előre is köszönöm a válaszokat.
sztem odafigyelnek az ilyen esetetekre
gondolj bele amikor oltást kapsz, mindig egy kicsit "kilő" belőle, sztem pont ezért
Hivatalosan 20-100 ml levegő okozhat légembóliát (ez 1-5db "nagyon nagy" fecskendőnyi színtiszta levegő), de a gyakorlatban senki sem kockáztat, mindig becsületesen légtelenítik a szereléket.
Amúgy a bubi önmaga is el tud zárni kisebb ereket, vagy beindíthatja a véralvadást, és az így létrejövő trombus/embolus zár el valamilyen eret (ami az agyban, vagy koszorúerekben nem túl szerencsés).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!