Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mi történik akkor, ha pl. az...

Mi történik akkor, ha pl. az infúzióval légbuborék kerül a vérbe?

Figyelt kérdés

Ez lehet, hogy egy kicsit hülye kérdés, de tisztázni szeretném magamban ezt a kérdést. Még kisebb koromban hallottam valahol (csak halvány emlék), hogy ha buborék kerül a vérbe, az halált okoz. Végülis logikusnak tűnik, gondolom vérrög keletkezhet, és emiatt lehet gond. De az infúzióból be tud kerülni a légbuborék, ha "csőben" véletlenül benne maradt? (Nem tudom, hogy a tűkben nincs-e valami védelem ez ellen.)

Egyszer történt velem ilyen, de mielőtt eljutott volna a karomig, szóltam a nővérnek, ő pedig kiengedte. Lehet, hogy közben hülyének nézett, de ezt inkább bevállaltam. :)

Előre is köszönöm a válaszokat.

2010. máj. 11. 20:01
 1/7 anonim ***** válasza:
80%

sztem odafigyelnek az ilyen esetetekre

gondolj bele amikor oltást kapsz, mindig egy kicsit "kilő" belőle, sztem pont ezért

2010. máj. 11. 20:05
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
mi is úgy tanultuk h halál a következmény. Injekció adásakor azért is fújnak ki belőle egy keveset. Gondolom ezt infúziónál is lejátszák.
2010. máj. 11. 20:06
 3/7 anonim ***** válasza:
60%
Ha 20 ml levegő kerül be, akkor van gond. Ha csak 1-2 kis buborék, akkor nem lesz semmi.
2010. máj. 11. 20:27
 4/7 anonim ***** válasza:
60%

Hivatalosan 20-100 ml levegő okozhat légembóliát (ez 1-5db "nagyon nagy" fecskendőnyi színtiszta levegő), de a gyakorlatban senki sem kockáztat, mindig becsületesen légtelenítik a szereléket.

Amúgy a bubi önmaga is el tud zárni kisebb ereket, vagy beindíthatja a véralvadást, és az így létrejövő trombus/embolus zár el valamilyen eret (ami az agyban, vagy koszorúerekben nem túl szerencsés).

2010. máj. 11. 21:15
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat! Azoknak meg külön köszönet, akik konkrét adatokat is írtak. :) Ezek szerint érdemes inkább szólni, ha ilyet látunk, még ha kicsi is a kockázat.
2010. máj. 12. 11:26
 6/7 anonim válasza:
0%
Kampó.
2018. aug. 1. 10:43
 7/7 Kevin Peters válasza:
100%
Pontosabb érték a 2-3 ml.. A tüdő vénába jutva 0,5-1 ml is elég..
2019. febr. 10. 21:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!