Az energiaital tud függőséget okozni?
14 éves vagyok, lány. Az osztálytársaim is isznak (napi szinten) energiaitalt. Mondtam anyukámnak, hogy én is ki szeretném próbálni. Azt mondta, nyugodtan kipróbálhatom, de mértékkel. Vettem a boltba Red Bullt. Megittam, jól esett, finom volt. Másnap reggel azt éreztem, mintha szükségem lenne még egyre. (Nem azért mert fáradt voltam, inkább kívántam.)
Aztán rá 2 nappal megint vettem egy Red Bullt. Ott áll a polcon, de néha mintha kísértésbe esnék. Próbálom magam fékezni. Az elmúlt napokban viszont annyira erős vágyat érzek, hogy megigyam, egy kicsit hasonló az érzés mintha valaki a dohányzásról akarna leszokni. Amikor megiszom, nem bírok magammal. Például suli előtt ittam egy dobozzal, és amikor beértem az iskolába, letettem a táskát, úgy kikaptam a széket a pad alól, hogy én ijetdem meg. A nap végén megint előjön ez az érzés, ez a "leszokós" érzés, amit előbb a cigarettához hasonlítottam. (Nem cigizek, nem is akarok)
Most itt szemez velem egy Watt, de nem bírtam megállni. Ittam 5-6 kortyot, és le kellett tennem, mert nagyon vert a szívem. Már lenyugodtunk mind a ketten, én is és a szívem is.
Nem tudjátok mi okozza ezt az érzést? És hogyan kell ezt kezelni? Ha elveszik tőlem az energiaitalt, főleg a Red Bullt, nem bírok magammal, mint egy függő, úgy viselkedek.
Segítsetek kérlek. Nagyon szépen köszönöm, hogy végig olvastad. ❤
Nem ennyitől fog kialakulni a függőség. De te is látod, hogy 14 évesen nem erre van szükséged, és a tested ezt jelzi is.
Akkora mértékben tartalmaz koffeint, cukrot, hogy az egy felnőtt emberben is tud kárt okozni, ha minden nap iszik.
Inkább igyál valami szénsavas üdítőt, de ne energiaitalt.
Középiskolában az én osztálytársaim is minden nap azzal mászkáltak a kezülben. Volt, hogy egy nap több dobozzal is ittak. Nem azt mondom, mai napig van, hogy megkívánom, és megiszom egy dobozzal, de ennyi. Tudj parancsolni magadnak. A bajok nem most jelentkeznek miatta, hanem évek múlva. Komoly szívproblémákat is okozhat.
Rendben, köszönöm.
Ha még is megkívánnám, a heti 1 doboz ártalmas?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!