Nem vagyok cukorbeteg de néha érzem h felmegy a cukrom. Ha beadok kb.1-2 ml. Es inzulint akkor lenne valami bajom?
Szerintem nem kéne magadnak semmit beadnod, anélkül, hogy egyáltalán fogalmad lenne arról, hogy mi az, miért szokták beadni, és milyen az élettani hatása.
Előbb tisztázni kéne, hogy mennyire megy fel a cukrod (5-10 ezerért már lehet profi vércukormérőt kapni, amivel azonnal megmérheted a cukrodat), és az eredménytől függően lehetne kezelni a betegséget.
Nem véletlen, hogy az inzulinos cukorbetegeknél hosszas folyamat, mire pontosan beállítják a szükséges inzulin mennyiségét, és az sem véletlen, hogy utána pontosan meg van adva, hogy mennyit kell enni. Ha csak úgy találomra játszadozol az inzulinnal, annak könnyen rossz vége lehet.
Amit sokan nem tudnak, hogy az inzulin nem gyógyszer. Az 1-es típusú cukorbetegség hátterében - és a kezeletlen 2-es típusúnál is egy idő után - az áll, hogy a szervezet inzulintermelő sejtjei elhalnak. 1-es típusú esetén ez egy autoimmun folyamat, a 2-es típusúnál meg egyszerűen túlterhelődnek, és ezért pusztulnak el. Így viszont a szervezet nem tudja a szükséges inzulint előállítani. Na, ezért kell a cukorbetegek jelentős részének inzulinoznia magát.
Önmagában az emelkedett vércukorszint nem indokolja inzulin bejuttatását a szervezetbe. Elvégre az nem vércukorcsökkentő gyógyszer, hanem hormonpótlás.
Ha néha magasabb a kelleténél a vércukorszinted, azt megfelelő táplálkozással, életmódváltással, esetleg gyógynövényekkel, vagy súlyosabb esetben a vércukorra ható gyógyszerekkel lehet kezelni.
Igen, azt hogyan érzed? Mert én azt érzem csak, amikor már leesik a vércukrom, miután jól felvittem a szénhidrátokkal. A mérések alapján egyébként normál tartományokban mozog a vércukor szintem. Helyedben nem kísérletezgetnék. Előbb méricskélj, aztán orvossal be lehet állítani, ha szükséged van rá.
Egyébként itt az ideje odafigyelni a táplálkozásodra, azzal még tökéletesen meg tudod oldani a problémát. Ha valóban kezdődő inzulinrezisztenciáról van szó, akkor mindent meg kell tenned a megelőzésért, a vércukorszinted kontrolljáért (pl. cukorbeteg diéta), és akkor talán soha nem leszel gyógyszerekre rászorulva.
Orvos latott mar?
Ez valoszinuleg nem a cukortol van. Etkezessel hogy van osszefuggesben?
Azt probaltad mar hogy nem tomod magad szenhidrattal?
Nem szabad inzulinozni magad.
Menj orvoshoz, cukorvizsgálat kell és akkor majd kiderül, hogy valóban felmegy-e a cukrod, ráadásul ha nem túl magas, akkor diéta is elegednő. Inzullint csak orvosi megfigyelés alatt és az orvos által előírt adagot szabad beadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!