Egy 17 éves lánynak mennyi esélye van a melanómára?
Figyelt kérdés
2016. szept. 17. 21:47
2/6 anonim válasza:
A rák nem válogat, de különböző fajtáinak különböző rizikófaktorai vannak.
Tehát a kérdésre válaszolva nem túl valószínű, de nem is esélytelen. Ne napozz sokat, főleg ne a déli órákban, szoláriumot kerüld, használj napkrémet, és mindenképpen kerüld a leégést. Anyajegyeidet ne kapargasd, ha valamelyik alakja, színe, mérete megváltozna, nézesd meg bőrgyógyásszal. Azt is, amelyik kialakul, aztán tovább nő a mérete.
Parázni nem kell, óvatosnak lenni nem árt. Ha kerülöd az extrém kockáztatást (folyamatos leégés stb.), nincs rá nagy kockázat.
Ha vörös hajú, fehér bőrű lány vagy, vagy nagyon sok anyajegyed van, érdemes sűrűbben ellenőriztetni.
3/6 A kérdező kommentje:
Barna hajú,könnyen barnuló bőrű lány vagyok.Szinte soha nem égek le,max az arcom szokott megpirulni.Viszont sok az anyajegyem.Jövőhétre kaptam időpintot borgyogyaszhoz,de annyira felek,hogy baj lesz/van.
2016. szept. 17. 22:04
4/6 anonim válasza:
Az a lényeg, hogy megnézesd privát is, ne csak SZTK-ban. Ismerősöm 20 éves lányának csak a privát bőrgyógyász vette észre, hogy melanómás. Ráadásul a vizsgálat után 2 hétre. Több műtéttel mentették meg az életét. Amelyik gyanús, azt a legjobb levetetni.
5/6 anonim válasza:
Hogy sok-e az anyajegyed, az relatív. Én is azt hittem magamról, hogy viszonylag sok van, a bőrgyógyász szerint csak átlagos mennyiségű. A könnyen barnuló típus kevésbé hajlamos erre a betegségre, ezért ha nincs okod aggódni (tehát nem vettél észre jeleket), akkor ne gyárts magadnak aggódnivalót.
6/6 anonim válasza:
Az hogy melanómád legyen az kb ugyanannyira esélyes mint bárki másnak. Persze, lehet, hogy a kevésbé veszélyeztetett csoportba tartozol (hajszín, bőrszín, "bőrminőség"), de attól ugyanúgy lehetsz 17 évesen is melanómás mint 35 évesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!