Crohn betegségben szenvedők miért ehetnek kevés zöldséget és gyümölcsöt, főleg nyersen?
Mert kedvezőtlenül hatnak az emésztésre, ingerlik, vagy károsítják a bélnyálkahártyát, de főként a:
káposztafélék, kukorica, karfiol, karalábé, hagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, gomba, uborka, retek, sóska, paraj, cékla, kukorica, szárazhüvelyesek, szója, aprómagvas gyümölcsök, körte, szilva, narancs, mandarin, grapefruit, datolya, füge, olajos magvak.
Végül is nem sok marad, ami ajánlott.
Ajánlott zöldségek a burgonya, zeller, sárgarépa, fehérrépa, fejessaláta, tök, padlizsán, sütőtök, cukkini, patisszon. A zsenge zöldborsót és zöldbabot nagyon puhára főzve, paszírozva lehet fogyasztani.
A legfontosabb, hogy ne add fel! Egy dietetikus sokat segíthetne, az étrended kialakításában.
Noha ez egy komoly krónikus folyamat, a Crohn betegség csak igen ritkán végzetes. A legtöbb, ebben a betegségben szenvedő ember hasznos és produktív életet él, bár előfordulhat, hogy tartósan kell gyógyszert szedniük, illetve alkalmanként kórházi kezelés válhat szükségessé.
Fontos, hogy ne légy stresszes és pozitívan gondolkodj.
Ha dohányzol, azzal mihamarabb hagyj fel.
Növények is hatásosak lehetnek és sokat segítenek! A zöld tea például és a kurkuma. Mályvacukor, nem az édességre gondolok!!!
Fontos a D és B12 vitamin!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!