A Buteyko módszer (légzéstechnika) elsajátítható könyv alapján?
Hááát, szerintem nem az igazi... Főleg, ha valaki nem csak megelőzés céljából tanulná, hanem konkrétan kialakult már nála betegség.
Úgy gondolom, mindenképpen kell hozzá legalább egy pár órás konzultáció valakivel, aki tanulta, és konkrétan megmutatja, mit is jelent egy-egy kifejezés, és megmutatja a leírt gyakorlatok pontos kivitelezését, illetve kicsit gyakorolgatjátok élőben. (És akkor még nincs meg a lehetőség, hogy segítséget kérjek, mit kellene máshogy végeznem, ha két hét alatt sem változik semmi...)
Ami fontos, még, hogy nem mindenkinek ajánlott a módszer, vagy vannak bizonyos korlátozások, amit első körben a szakember tud kijelölni pl. a vérnyomás, illetve egyéb tünetek alapján.
A 3 egész napos tanfolyam időben kicsit sok, annyira szerintem nincs szükség. De abban azért segít ez a 3 alkalom /egy hónapra elosztva/, hogy az alkalmak között eltelt hetek tapasztalatait egyénenként meg lehet beszélni, majd a hatékonyság függvényében változtatásokat lehet beiktatni - és mindezt a szakember segítségével, felügyelete alatt.
Összességében: szerintem a könyv kevés, a 3 teljes egész napos tanfolyam sok - de jobb, mint csak a könyv.
Szia! :-)
Nagyon köszönöm ezt a részletes választ! Ment a zöld!
Nincs betegségem, de nagyon érdekel ez a téma.
Mindenesetre elolvasom a könyvet!!!
Örülök, hogy írtál!
Nem tudom, hogy visszanézel-e még ide, de találtam a yt-on egy videót, ezt:
https://www.youtube.com/watch?v=J9QMFX4CSQs
Megtennéd, hogy belekukkantasz és véleményezed?
Először a magyar nyelvű videókat fogom megnézni (- épp nézek egyet). :-)
Magyar nyelvű videót még nem találtam olyat, ami kifejezetten magáról a technikáról szól, de még a keresés fázisban tartok.
Úgy láttam, hogy angolul van több is.
Szia!
Sajnos az angol tudásom igencsak hagy kívánnivalót maga után.Nem néztem végig, csak bele-beletekertem, így lehet, hogy nagyon félreértettem /ebben az esetben elnézést!/,de elsősorban a módszer reklámját véltem felfedezni a szövegben (nem írom, hogy értettem, mert azt csak alig...), de a technika bemutatására azt hiszem nem került sor.
Gondolom igazat mondott, már ami az elméleti hátteret illeti, hisz biztos megtanulta a képzése során.
Nekem igazán az tűnt lényegesnek az elméletből- amit én tanultam -, és leginkább azt jegyeztem meg , hogy csökkenteni kell a belégzett oxigén mennyiségét, hogy ezáltal a szervezetben a CO2 szint emelkedjen. Ez a hemoglobinhoz kötött oxigént "lelöki" a kötött helyéről, és az így jobban eljut a különböző szövetekbe, szervekbe.
A növekvő CO2 szint ellazítja a simaizomszöveteket, ami pl. a tüdő és a rekeszizom szövete is, ezáltal annak görcse lazítható. (Így csökkenthető a köhögés ingere, a hörgők beszűkültsége miatti asztmás légszomj; illetve ez az alapja a csukláskor ajánlott "tartsd vissza a levegőt" módszernek.)
Azt láttam még, hogy az alvásról is beszélt, ha jól értettem, elmondta, hogy ne háton, hanem oldalt, de a többit nem értettem. Beszélt az éjszakai szájleragasztásról?
Nagyon köszi, hogy írtál!
Még nem néztem meg az angol nyelvű videót, nem tudom, hogy beszélt-e az éjszakai szájleragasztásról!
De ahogy írtam, nekem nincs betegségem, viszont 2 rokonomnak szerintem fogom ajánlani (a szájleragasztást is esténként.)
Egy magyar videót nézek most, de még nem értem a végére, mert közben mást is csinálok...
A felvételben, amit most nézek, abban is elhangzik, hogy egészséges emberek is csinálhatják, csinálják, úgyhogy még jobban felbuzdultam. ;-)
Úgy gondolom, hogy a napokban megnézem a videókat és utána, ha lesz kérdésem, írhatnék neked privátban üzenetet (vagy nyilvánosan)?
Nem tudom, hogy lesz-e kérdésem, de ha lesz...
És nagyon köszi az eddigieket! (Zöld megint megy.)
Bocs, most vettem észre a kérdés folytatását!
Laikusként azt mondanám, hogy szerintem simán leragaszthatja a száját - ha kap az orrán levegőt.
Semmi gond! :-)
Köszi! (Majd beszélek vele, ha találkozunk és említem. Szerintem hallott ő már a módszerről, de nem kattant (még) rá. ;-))
Sziasztok! A mostanában megjelent könyvek már nagy segítséget jelentenek. Ha alaposan elolvasod, már elindulhatsz. Az alábbi linken megtaláljátok az alapokat egy kicsit másképpen: [link]
Szoktam ingyenes bevezető előadásokat is tartani, ezekre is az oldalon tudsz jelentkezni. Ha kérdésed van és elakadtál, ha megkeresel, szívesen válaszolok rá. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!