Szerintek milyen csomók lehetnek ezek a nyakamon? Sos 21-éves aggodó lány
Ezek egyszerű nyirokcsomók. Valakinek mindig tapinthatók, valakinek nem.
Ezek képzik az immunrendszer jelentős részét. Amikor megfázol azért fájdulnak meg, mert begyulladnak a túltermelés miatt, ugyanis olyankor végzik a szűrő munkát tehát kiszűrik a baktériumokat, vírusokat, kórokozókat, több immunsejtet termelnek, amelyek által szintén ezeket pusztítják.
Magától az ún. túlműködési folyamatuktól gyulladnak be, olyankor általános teljesítőképességükön felül teljesítenek.
Hasonló szerved egyébként még a léped, és a csecsemőmirigyed.
Már csak onnan is tudni lehet, hogy egy rosszindulatúan elfajult nyirokcsomó, majd nyirokrégió, hangsólyozom; NEM fájdulna meg fertőzéskor, ugyanis már nem venne részt a szűrő munkában, sem pedig semmi olyannal, ami a fájdalmát, gyulladását okozná.
A rosszindulatúan elfajult nyirokcsomókra a FÁJDALMATLAN növekedés, ez lehet gyors, például egyes Non-Hodgkin és MALT limfómák esetében akár hetek alatt hatalmasra nőhet, és hónapokon belül végezhet az emberrel.
Míg más limfómák esetében, a növekedés és áttétképzés akár évekig is tarthat, sőt, kezeléssel évtizedekig.
Ez a kategória a Hodgkin típusú limfómákra jellemző, amelyek közül van krónikus, és csak szimplán lassú lefolyású is.
Rosszindulatú elfajulásra jellemző tünetek például a nagyon erős éjszakai izzadás, unduláló láz, nyirokcsomó, nyirokcsomók, nyirokrégiók fájdalmatlan megnagyobbodása (ilyenkor a nyirokcsomók csontkemények, környezetükkel erősen összekapaszkodnak, apróbb nyirokcsomók esetében pedig több nyirokcsomó, egy nagyobb csomóvá tömörül), hidegrázás, esetenként pedig bőrtünetek is jelentkezhetnek. Hodgkin limfomákra jellemző még, hogy alkohol fogyasztása után, az érintett nyirokcsomók megfájdulnak.
Persze én csak orvosira készülök, még nem vagyok orvos, szerintem keresd fel háziorvosod és ha én nem is, majd ő megnyugtat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!