Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mennyire meghatározóak a...

Mennyire meghatározóak a referenciaértékek?

Figyelt kérdés

Ha valakinek pár értéke határértéken van a laboreredményen, az már nem túl jó? Nekem a fehérvérsejtszámom az alsó határon (ill. ahhoz közel), a vörösvértest és vérlemezkeszámom pedig a felsőn. S szinte minden érték a határhoz nagyon közel.

Ráadásul keresgélve máshol szűkebb határt találtam némelyikre. Tehát egy szigorúbb elbírálással már "megbuktam" volna...?

2010. ápr. 12. 18:36
 1/5 anonim ***** válasza:
A referenciaértékek azt jelentik, hogy az egészséges emberek 95%-ának értékei ezeken belül esnek. Azaz a makkegészséges emberek 5%-ánál be lesz csillagozva az a bizonyos paraméter. Namost ha többmindent néznek egyszerre (mondjuk "n" számú paramétert), akkor 1-(0,95^n) az esélye, hogy valami be lesz csillagozva úgy, hogy teljesen egészséges vagy.
2010. ápr. 12. 18:43
 2/5 anonim ***** válasza:
Szóval nagy valószínűséggel nincs baj, főleg ha közel vagy a határértékhez, de biztosat az orvos tud mondani. (Első voltam, csak túl hamar elküldtem, bocsánat.)
2010. ápr. 12. 18:45
 3/5 A kérdező kommentje:

Orvos szerint jó. Bár két érték pozitív lett, s arra nem szólt semmit... Azt gondoltam, hogy nagy gond nincs, de, hogy pontosan mi a helyzet, azt nem tudtam.

A vvs hmg és a vvs hmg cc. lett pozitív (értéken aluli). Ez mit jelent? Vörösvértest hemoglobin és -,,- koncentráció? Vagy ez őrültség? Vagy ha ez, akkor kicsit vérszegény vagyok? Közben meg a hemoglobinszint és a vasszint is felső határon.

2010. ápr. 12. 18:54
 4/5 anonim ***** válasza:
Azt jelenti, hogy egy-egy vörösvértestedben az átlagosnál kicsit kevesebb a hemoglobin (normál vvt térfogat mellett nyilván a vvt-ben mért Hgb koncentráció is alacsonyabb így), viszont ha elég sok van belőlük, összességében nem vagy vérszegény (az összvér-hemoglobinod normális, ahogy mondod). Én örülnék, ha csak ennyi baj lenne a laborommal.
2010. ápr. 12. 19:05
 5/5 A kérdező kommentje:

A vvt méret alsó határon... nagyon közel hozzá. Gyakorlatilag csak a süllyedésem nem volt határon.. xD

De ezek szerint egész jól értelmeztem. S akkor már azt is értem, mit jelent, hogy egészben nézik.. Ha az egyik adat eltér, de a másik jó, akkor a kettő együtt számít és jó.

2010. ápr. 12. 19:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!