Mi okozza, mitől lehet, hogy egy normális forduló mozdulat során lemerevedik az ember deréktól lefelé és nem tud megmozdulni sem?
Lumbágó. Párodnak elgyengültek a hosszanti gerinctartó izmai, és egy teljesen hétköznapi mozdulatra (ez a leggyakrabban emelésnél, ill. oldalra hajlásnál következik be, de lehet gyakorlatilag akármi) úgy mozdult el egymáson két csigolyája, ahogyan nem lett volna szabad. Ilyenkor az elmozduló csigolya megnyomja a gerinc belsejéből kilépő ideget, ami megrándul, begyullad, a körülötte lévő izmok pedig görcsbe állnak, és nyomják a környéken lévő fájdalomérző idegeket. Ha a lábba menő ideg érintett, akkor a fájdalom egészen az ember talpáig sugározhat.
Pár nap pihenéssel és ágynyugalommal (kemény fekhelyen, háton fekve) általában sokat enyhülnek a tünetek, súlyosabb esetben ez viszont hetekbe is telhet. Ilyenkor érdemes lehet bemenni kórházba, ambulancián tudnak adni infúzióban olyan fájdalomcsillapítót meg izomlazítót, ami sokat segít.
Itt van egy link, sok-sok videóval a gerincbetegségekről:
Nekem is volt ilyen fájdalmam görnyedt ülés miatt kétszer is. Majd pihenés után mikor már elmúlt, elkezdtem kompenzáló testmozgásokat végezni, még ülés közben is néha. De hangsúlyozom hogy csak a fájdalom elmúlása után gyógytornáztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!