Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Cukorbetegséggyanut hogy...

Cukorbetegséggyanut hogy lehet kivizsgáltatni?

Figyelt kérdés

Háziorvoshoz kell menni? vagy mi ennek a menete?

lehetőleg minél kevesebb orvossal,mert páromrol van szo,és irtózik tőlük..

vérvétel nélkül is megállapitható?

2010. márc. 25. 12:16
 1/5 anonim ***** válasza:

Először háziorvas, ő majd elküld teljes vérképre, miután elmondjátok a panaszokat, ha nem mondaná kérjétek meg, hogy féltek a cukorbetegségtől és ez után is szeretnétek utánnajárni. Valószínűleg egy terheléses cukorszintmérést fog kérni. Ez annyit tesz, hogy éhgyomorra vérvétel, majd egy nagy adag cukrosviz, aztán fél, majd egy óra múlva újabb vérvétel, hogy milyen mennyiségben és ütemben szívódik fel a cukor és ennek eredményeképpen állapítja meg a háziorvos, hogy hogyan tovább. Vagy csak diéta vagy belgyógyászati kivizsgálás.

Szóval se a sok orvost,, se a vérvételt nem ussza meg, de mindenféleképpen vidd el, ha kell erőszakkal is, ha ilyen gyanútok van, mert a cukor nem játék.

Sok kitartást az egészségügyhöz:)

2010. márc. 25. 12:24
 2/5 anonim ***** válasza:

a cukorbetegség diagnózisának felállításához legalább két vérvétel kell.

ha kiderül, hogy cukorbeteg, valahogy próbáljátok meg kijárni, hogy szakrendelésre bejussatok, mert a háziorvosok hajlamosak bagatellizálni a problémát.

2010. márc. 25. 12:43
 3/5 anonim ***** válasza:

második voltam: nálam nem csináltak terheléses vizsgálatot (amit egyébként szoktak), mert elsőre a diabetológián történt a kivizsgálás, és lehívtak olyan mutatókat, amelyekkel egyértelmű volt a cukorbetegség. (az éhgyomri vércukrom nem volt olyan magas.) utána felírtak gyógyszereket, és kb. 2-3 hét múlva vissza kellett menni, hogy megnézzék a gyógyszeres beállítás sikerességét (nem túl sok-e a gyógyszer stb.).

a gyógyzser mellett majd diétázni kell, illetve el kell kezdeni rendszeresen mozogni (főleg túlsúly esetén).

ha ezeket betartja a párod, jó irányba fog alakulni a teste, és jobban is fogja magát fizikailag érezni.

egyébkétn vizeeltvizsgálat is van (megnézik, hogy a vizeletben van-e cukor - nekem még soha nem volt).

2010. márc. 25. 12:55
 4/5 A kérdező kommentje:
2 év alatt 30 kiló sulyfelesleg lett rajta,a nem mozgásnak tudtuk be,de eddig eszembe nem jutott hogy baj lenne,csak most áll össze a kép,minden tünet megvan
2010. márc. 25. 14:35
 5/5 anonim ***** válasza:

hát... nálam kb. 6 év alatt jött fel a 30 kiló.

nagyon nyomasztott ez az egész, mert nem ettem többet vagy mást (és nem vagyok nagy étkű), ezért fogyóztam. Nagy nehezen beindult a fogyás, majd a diéta és mozgás ellenére visszajött egyetlen hét alatt 10 kiló.

Akkor volt nálunk orvosi vizsgálat a mhelyemen, és pont egy diabetológus volt a mhelyi orvosunk, úgyhogy rögtön beküldött egy teljes kivizsgálásra.

a diagnózis után ráállítottak a cukorbeteg diétára, amelynek az a lényege, hogy naponta 5-6 alkalommal kell étkezni, meghatározott szénhidrátmennyiséget, mindig ugyanabban az időben. A kalóriamennyiséget is meghatározzák. Én nő vagyok, nekem 150 g szénhidrátot és 1200 kcal-t írtak elő. Ezzel 3 hónap alatt lement rólam az a 25-30 kiló, ami az előző években feljött.

Ha kiderül, hogy a barátod cukorbeteg, javaslom a következő dolgok beszerzését:

- vércukormérő készülék (kb. 10 e ft-ba kerül)

- grammra pontos digitális konyhai mérleg, mert ezzel gyerekjáték lesz kiszámolni az ételek szénhidráttartalmát

Tavaly előtt, amikor munkát kerestem, elkezdtem írni egy cukorbeteg oldalt, ami azóta is él. Innen le tudtok tölteni tápanyagtáblázatot, illetve szakirodalmakat a cukorbetegségről, ha érdekel: [link]

2010. márc. 26. 04:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!