Érdemes napi 1000 mg C vitamint szedni?
Kb. másfél hónapja ebből szedek napi 1 tablettát, ill. mellette szedek multivitamint. Előtte állandó fáradtság, levertség és aluszékonyság jellemzett, azóta viszont javult a közérzetem, a teljesítményem és fittnek érzem magam. Azonban olvastam arról, hogy a túl sok C vitamin sem tesz jót, vesekövet okozhat, ill. problémás lehet az ún. szintetikus C vitamin. Hozzáteszem, hogy erős dohányos vagyok (napi másfél doboz), szóval ilyen aspektusból is indokolt lehet a nagyobb dózis. Azonban aggaszt, hogy bár rövidtávon teljes mértékben pozitív hatásokat érzek, viszont hosszútávon lehetnek problémák?
Én azt mondom, neked kell eldöntened, hogy mit hiszel el és mit nem. Mindenki azt mondja, amiből haszna van.
Ki venné a sok gyógyszert, ha egészségesebbek lennénk?
Kb. ugyanannyi helyen bizonyítják, hogy vesekövet okoz, mint ahány helyen azt, hogy nem. :D
Olvasgattam erről, s szerintem 1000 mg erős dohányosnál nem gond. A vesekő kicsit fel van fújva, persze feleslegesen brutális mennyiségeket nem érdemes szedni. 1000 mg-ot sokan szednek, probléma nélkül. A C-vitamin annyira ártatlan, hogy szinte az életmódod bármelyik más eleme károsabb...
(Személy szerint nem szedek C-vitamint, max. nagyon ritkán, az ételkészítéshez használt kevés aszkorbinsav miatt, de nem tartom kicsit sem vészesnek, ha valaki 1000 mg-ot szed.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!