Ha egy cukorbetegnek 12 mmol/l felett van a vércukra akkor miért nem lehet mozognia?
Felfele fog menni a cukor és a koleszterin szint is, ha valaki nem mozog eleget, mert nem tudja elégetni ezeket az anyagokat olyan mértékben az intenzív mozgás nélkül.
Viszont ha valaki eleget mozog az leviszi, legalább is lejjebb viszi jelentősen.
Tudom, hiszen én is csinálom és a HbA1c értékem így 6.1 -re áll be. Persze közben ehetek műzli szeleteket is és kis koffeines csokit is szoktam apródonként csipegetni, ezt a koffeinnel dúsított MIG21-et, de csak szigorúan nagyon sok és intenzív mozgás közben, amikor még utána legalább egy-másfél órát tekerek intenzíven. Köülönben ha a végén enném és nem mozognék utána eleget, akkor megemelné a cukromat.
A 60-80 km hegyi túra alatt 4-5 részre osztve eszek meg egy 55 grammos energia szeletet és még esetleg egy-két műzlit hozzá. Az intenzív mozgás ezt mind könnyedén elégeti. Viszont ha ezt otthon a fotelban ülve enném meg, akkor nagyon rosszul járhatnék. Így nem megy fel nagyon a vércukrom, sőt alacsonyabb lesz, mert az intenzív mozgás égeti a cukrot és a zsírt is, a zsír a legártalmasabb szövődmények forrása ha lerakódik az ér belhártya alá az ér falakra és szűkíti majd elzárja azt.
-
Egyébként akitől hallottad, hogy nem lenne szabad állítólag mozognia, ő kérdezze meg a dokitól, hogy miért nem, amikor a cukrosoknak a sok mozgást javasolják mindenhol. Mondja meg az illető, hogy szeretne tisztában lenni az okával, hogy jobban átláthassa mit miért lehet és miért nem. Aztán már jó lenne ha ide is leírnád, mert érdekel, hogy értettétek félre az orvost. Mert a mozgástól nem fog felmenni a vércukor az biztos, inkább nagyon leesik.
Esetleg hipoglikémiás (túl alacsony vércukorszintből adódó) rosszullétre hajlamos betegeknél tilthatják a mozgást, mert ha nagyon leesik a vércukor, akkor lehet rosszul az ember. Akkor viszont a szénhidrát bevitel gyorsan segít. Egyszer jártam így. Nem ettem semmit amikor feltekertem a Jánoshegyre a normafához és amikor jöttem lefelé, akkor olyan hidegrázásszerű érzés jött, mintha havas lenne a környék és annak a hideg kisugárzását érezném. Aztán már éppen leértem és a zebrán áttoltam a birngát a másik oldalra, amikor nagyon furcsán kezdtem gyengülni és szédelegni. Sejtettem, hogy a vércukor eshetett le, mert bőven elégethetem amit már régebben ettem és fent nem pótoltam semmivel, ahogy máskor szoktam. Volt nálam szőlőcukor ami kb egy percen belül segített. Visszatért az erőm, vissza melegedtem és rendben lettem.
Az intenzív mozgás mindenkinél elégeti a zsírt és csökkenti a koleszterin szintet is, mert azt is felhasználja az izom ilyenkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!