Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ha az ember "átbukja" levegővé...

Ha az ember "átbukja" levegővétel nélkül a 25 m-es melegvizes medencét oda-vissza, addig amíg csak van benne szufla, az okozhat oxigénhiányos agysejtpusztulást?

Figyelt kérdés
Eddig 50 m-t sikerült egy levegővel a víz alatt úsznom, a vége felé furcsa gúnyos, éles gyereknevetést véltem hallani. Megkérdeztem a barátom, hogy valaki röhögött-e, ő azt mondta, senki sem. Ez érdekes, nem tudom miért volt.
2008. szept. 4. 10:11
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg azért volt mert a víz torzítja a hangokat és egyszerűen csak eltorzult hangokat hallottál.
2008. szept. 4. 10:43
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem végeztél előtte rosszul kivitelezett légzőgyakorlatot, akkor nem okozhat. illetve oxigén hiányos állapot lesz, de akarattal nem tudod olyan szintre emelni, hogy károsodást okozzon. Más a szitu, ha valami légzőgyakorlatot végzel előtte, és elrontod, vagy nem is szabályos gyakorlatot végzel, hanem amit te jónak hiszel. Utóbbira a példa a hiperventillálás, vagyis, hogy gyorsan ki-be lélegzel egymás után sokszor. Ezt kifejezette tilos csinálni szabadtüdős merülésnél, mert becsapjaa szervezet oxigénérzékelő mechanizmusait. Főleg mélyre, több méterre merülésnél veszélyes, akkor lazán belel lehet fulladni a vízba miatta, szimplán a szervezet nem tudja, hogy kifogyott a levegő, csak amikor már késő.

Ősszefoglalva, ha csak úgy lemerülsz és úszol, vagy szabályosan (de csak akkor) csinálsz légzőgyakorlatot, akkor nem igazán okoz agysejtpusztulást, más kérdés, hogy minnél hosszabb ideig merülsz, annál nagyobb a megterhelés a szervezet számra. Ráadásul önmagában az idegsejtek pusztulása nem okozna hallucinációt.

Ettől függetlenül a melegvíz nem igazán jó az ilyen gyakorlatokhoz, inkább a hidegben próbálkozz.

2008. szept. 4. 10:45
 3/4 A kérdező kommentje:
Basszus, egy csomó ideig hiperventilláltam előtte,:( úgy hogy már a végtagjaim is lezsibbadtak, amire végigúsztam méginkább zsibbadt voltam.:S
2008. szept. 4. 10:52
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

A hiperventillálás azért rossz, mert kiszelőzteti a véredből a szén-dioxidot. A légszomj kulcsingere a vér szén-dioxid szintje, ha ez megnő, akkor érzed úgy, hogy levegőt kell venned. Ha hiperventillálsz, kimegy a véredből a szén-dioxid, így nem érzed majd, hogy kifogyott az oxigén, mert annak a hiánya nem igazi kulcsingere a légszomjnak. Éppen ezért lehet az, hogy ilyenkor szép csendben elájulsz a víz alatt és megfulladsz, mire a haverod segíteni tudna neked. Így azt mondanám, hogy a hiperventillálás kifejezetten rossz ötlet.

Nem hinném, hogy tartós károsodást szenvedtél volna, inkább arra gyanakszom, hogy egy hajszálnyira lehettél az ájulástól, azért láttál dolgokat.

2008. szept. 4. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!