Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Üdv! Van hátránya a gyakori...

Üdv! Van hátránya a gyakori véradásnak?

Figyelt kérdés

18/F vagyok, már kétszer voltam vért adni, és csak a minimális 56 napot vártam ki. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e belőle bajom, hogyha minden 56. napon adok vért?

(A- vagyok, ami nagyon ritka, ezért is szeretnék minél gyakrabban vért adni, hátha valakinek nagy szüksége lesz rá.)

Holnap ismét letelik az 56 nap, megyek adok is vért. Ha ma nem érkezik itt válasz, akkor holnap megkérdezem a véradóállomáson, de azért annak is örülnék, ha valaki akár itt is tudna válaszolni. Előre is köszönöm! :)

2015. júl. 13. 14:28
 1/5 anonim ***** válasza:
Szia! Nem csak az 56 nap a korlát, van évi max. alkalomszám is. Ezek a határok úgy vannak meghatározva, hogy ne legyen bajod, szerintem nem kell aggódnod.
2015. júl. 13. 14:32
 2/5 anonim válasza:

Én úgy tudom hogy férfiak évente négyszer(3 havonta) adhatnak vért.

Szóval a helyedben én inkább kivárnám a három hónapot, nyilván jó oka van ennek a szabálynak

2015. júl. 13. 14:34
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! :)

Azt tudom, hogy a férfiak ötször adhatnak vért egy évben, és két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie.

Mivel a városban, ahol lakok, nagy szükség van A-s és 0-s vérre, ezért holnap mindenképpen elmegyek, de utána szerintem kivárom a (365/5=)73 napot.

2015. júl. 13. 14:39
 4/5 anonim válasza:

Én egyszer akartam vért adni ilyen közeli idővel, talán épp letelt volna. Akkor inkább elküldtek biztos ami biztos.

Azért azt meg kell érteni, hogy a segítő szándékon felül az elsődleges a saját egészséges védelme. Ugyan egészségügyileg 56 nap van meghatározva, de 3 hónapnál sűrűbben nem szerencsés adni.

Tudom jó érzés "ritka vérűnek" lenni, de nem te vagy az egyetlen... :)

Amúgy az A a leggyakoribb vércsoport Mo-n a második leggyakoribb a 0-s. (44 és 32% lakosság arányában) Az AB a legritkább 8%-kal.

2015. júl. 14. 23:10
 5/5 A kérdező kommentje:

Igen, köszönöm figyelembe veszem a saját egészségemet is.

Nekem azt mondták a véradóállomáson, hogy az Rh- nagyon ritka. Szerintük a legritkább a 0-, aztán az A-, de mindegy is. :)

2015. júl. 15. 19:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!