Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Kiből lehet élő vesedonor?

Kiből lehet élő vesedonor?

Figyelt kérdés
Azt is szeretném tudni, hogy milyen vizsgálatokat szükséges elvégezni hozzá? Illetve milyen életkortól lehet valaki donor? Kizáró ok-e, ha valaki még nem volt terhes, illetve ha szívhibával született, amit megműtöttek és az illetőnek nem okoz problémát a mindennapi életben? 26/L
2010. márc. 1. 10:20
 1/3 anonim ***** válasza:
76%
Én úgy tudom, hogy élő donor csak közeli hozzátartozó lehet, a szervkereskedelem elleni védekezésül. Az biztos nem kizáró ok, ha nem volt valaki terhes, mert akkor férfiak nem adhatnának vesét. :-) Elég sok faktor alapján vizsgálják, hogy jó lesz-e az a vese, de azt hiszem, a vércsoport azonossága mindenképpen szükséges feltétel minden szervátültetésnél.
2010. márc. 1. 11:10
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
Remélem segítségedre lesz a válaszom, engem ugyanis most vizsgálnak, lehetek-e donor. Donor lehet 18-65 év közötti genetikai és nem genetikai rokon. Az első vizsgálat a labor volt, ami vér és vizelet vizsgálatból állt, majd megnézték ultrahangos vizsgálattal a veséimet. Egyáltalán két vesém van-e és nem láthatók-e benne pl. ciszták. Ezt követte EGK, hasi röntgen, majd izotópos vizsgálat. Ekkor egy kontraszt anyagot fecskendeztek az ereimbe, kb 20 percig tartott és egyáltalán nem fájdalmas. ezek után azzal, akinek a vesémet szánom egy ún. keresztpróbára kellett mennem. Ekkor mindkettőnktől vért vettek. Itt azt vizsgálják a két vércsoport esetén nem áll-e fenn a kilökődés veszélye. ( remélem jól írom). A következő vizsgálat a CT angiografia volt. Itt is valami anyagot fecskendeznek be a vérbe ( ez sem fáj ) és a vesék ereit vizsgálják ezzel. Ezeken kívül el kellett mennem nőgyászatra, szemészetre és füll-orr-gégészetre is. Most még hátravan a szív ultrahang és a 24 órás vérnyomás vizsgálat. Egyelőre ennyit tudok írni, remélem segítségedre lesz e pár sor.
2010. márc. 2. 18:56
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen kedves utolsó! Nagyon sokat segítettél! Ha már kiderült, hogy alkalmas vagy és meg is történt az átültetés, kérlek írd meg, hogy TE hogyan viselted a dolgokat (inkább hónapok múlva) és hogy van a recipiens akinek felajánlottad! Én is fel szeretném ajánlani, mert úgy adódott, de félek tőle... Tudom hogy 1 vesével is lehet élni, de mégis...
2010. márc. 2. 19:27

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!