Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A szobatársam nem alszik...

A szobatársam nem alszik minden nap és nem romlik a teljesítménye. Ennek van köze ahhoz, hogy ő autista? Meg lehet ezt tanulni vagy ehhez az ő agya kell?

Figyelt kérdés

Január óta a vagyok a szobatársa, az elején is feltűnt hogy nem alszik mindennap de gondoltam, vizsgaidőszak. De utána észrevettem hogy tanév közben se alszik. Egy héten alszik ilyen 3x. Azt olvastam, hogy a kevés alvástól romlik a teljesítmény, állandóan fáradt lesz az ember és meg is tud betegedni. A szobatársamon viszont egyáltalán nem látszik hogy nem alszik! Gondoltam már rá hogy azért lehet mert autista de attól még az ő szervezetének is kellene a napi alvás nem? Vagy ez náluk lehet másképp van?

Én alszom napi 8 órát és reggel alig bírok kimászni az ágyból. A szobatársam addigra már elvolt futni és 6kor ébreszt engem metállal (én kértem mert a saját ébresztőmre képes vagyok aludni tovább). Most zh időszak van és mindjárt vizsgaidőszak, nekem is van hogy nem alszom 1-2 éjszaka de utána nagyon fáradt vagyok! Járunk mindketten diákmunkára hetente párszor éjszakába de amikor hazaérünk, én azonnal kinyúlok, ő meg ugyanúgy elmegy órára meg minden és van hogy este sem alszik pedig előző éjszakát végig dolgozta. Én ezt nem bírom felfogni és szeretném megtanulni hogy legalább egy éjszakát tudjak fent lenni úgy hogy nem leszek utána zombi. A szobatársam amikor ébren van éjszaka, akkor sem pihen vagy valami, hanem tanul, olvas vagy fest. Pedig nem lenne szüksége sok tanulásra, attól bőven alhatna éjszaka mert egy délután megtanul egy olyan vizsgára amire én egy hetet és én kettest kapok, ő négyest. Szellemileg kb. fénysebbességen van. A munkában is ugyanolyan precízen dolgozik mint ahogy mindent csinál, én meg elfele alszok a gép mellett pedig direkt olyankor előtte alszom nappal. Gyakorlaton a legpontosabb méréseket ő készíti, annak ellenére hogy fele annyit alszik mint mi többiek. Kérdeztem hogy nem álmos-e és azt mondta, hogy fáradt szokott lenni de álmos nem. Ma éjszaka is felkeltem pisilni és az ablakból nézte távcsővel a csillagokat. Napközben egyáltalán nem fáradt. Kávét és energiaitalt nem iszik, reggel mindig ugyanabban az időpontban forró csokit iszik, este mindig gyógyteát. A naptárjába be van írva hogy melyik nap fog aludni. Hogy nem készül ki ettől a szervezete? Megtanulható ez szerintetek? Én nem akarok állandóan fent lenni csak tényleg vizsgaidőszakra úgy "ellopnám" tőle ezt a képességet.

2015. máj. 22. 15:43
 1/4 anonim ***** válasza:

Én még ilyet nem hallottam, de szociálpedagógus vagyok, igaz nem dolgoztam még autistákkal, de a gyakorlatom során találkoztam velük. Egyik ismertető jele az autizmusnak, hogy szigorú rendszerben élnek, nem lehet felborítani a napirendjüket. Nekem fura hogy a szobatársad meg egyik nap ekkor alszik, másik nap nem alszik stb.

Miből gondolod hogy egyáltalán autista? Mutatott neked erről orvosi papírt? Szerintem itt másról van szó.

És ne akard utánozni, mert az biztos hogy hosszútávon nem egészséges.

2015. máj. 22. 16:44
 2/4 A kérdező kommentje:

Van neki napirendje, amit szigorúan betart. Van egy heti ami egy naptár és van egy tábla a falon, amire kirakja reggelente kis színes papírokon hogy aznap mit fog csinálni. Amivel készen van, azt leveszi és a naptárban kihúzza. Az alvás is be van neki írva de nem minden napra és csak akkor alszik amikor ki van írva. Bizonyos napokon dolgozni jár éjszaka és amiatt nem alszik, de amint megkapja a munka beosztást, már írja is a naptárba hogy hozzá tudja igazítani a többi dolgát. Most hogy vége a szorgalmi időszaknak és változik a beosztás mert ugye nem kell órára járni, már hetekkel előtte kidolgozta a mostani napirendjét hogy mit hogyan és mikor fog csinálni így hogy nem kell bejárni órára. Azt mondta, hogy neki ez így ,,biztonságos".

Ja és ez nem úgy van hogy ő random úgy dönt hogy akkor ma nem alszik, hanem előre kitervezi hogy melyik napokon alszik és melyiken nem. A munkahelyen a diákvezető is tudja hogy az ő beosztásán nem szabad változtatni ha már egyszer kiküldték mert neki fontos hogy minden úgy legyen ahogy előre felkészült rá. Ha rendezvény van vagy tanulmányi konferencia, akkor előre küldenek neki sokkal részletesebb programot mint nekünk, az övében vannak képek is arról hogy például hol kell majd állni amikor előad.

Egyébként van orvosi papírja arról hogy autista, amikor ide költöztem akkor is megkérdezték hogy biztosan akarok-e vele lakni mert az előző szobatársa amiatt költözött ki (és jöttem a helyére én) mert nem akart vele lenni egy szobában az autizmusa miatt. (Amit amúgy nem értek mert én nagyon bírom.)Látszik is rajta igazából, főleg amikor otthon van a szobában, a suliban annyira nem. Most is egymás után tett le 2 szóbeli vizsgát és amikor hazajött azt mondta hogy nagyon elfáradt a sok ember miatt és beült a szekrénybe olvasni. :D

Az IQ-ja nagyon magas lehet, pillanatok alatt megtanulja azt amire nekem egy hét kell. Múltkor írtunk egy ilyen röp zh-t mert a tanár fel volt háborodva hogy kevesen járunk órára és azt kérdezte hogy írjunk le mindent amit előző órán vettünk ( a fél csoport ott se volt meg am se tanultunk) és a szobatársam teleírt 4 lapot és a tanár nem értette hogy mire kell neki annyi lap, aztán kiderült hogy teljesen ugyanúgy leírta az egész órát ahogy a tanár felvetítette a diasort, egy lapot 4 részre osztott és lerajzolta a diákat ugyanúgy mintha ki lennének négyesével nyomtatva, a szöveget és az ábrákat és képleteket is! Mindenki csodálkozott de én nem mert sok ilyen dolgot csinál itthon is. Amúgy rajta kívül még nem láttam velem egy korú autistát csak kisgyereket de az meg gondolom még más kategória.

Bocs a sok szövegért de mielőtt kiírtam a kérdést rákerestem itt erre és sok autistás kérdésnél nagyon részletesen leírtak az emberek mindent ezért gondolom hogy az most is hasznos lehet.

2015. máj. 22. 17:36
 3/4 anonim ***** válasza:
Nem valózínű hogy köze lehet hozzá, de nem is mondom biztosra hogy nincs. Én autista vagyok, és én se alszok valami sokat, de azért napi 4-5 órát mindenképp. Reggel hatkor kelek és este éjfél körül megyek aludni egy átlagos napon, de álmos akkor még nem vagyok, csak külömben reggel nehezebben kelek fel és nem szeretem felrúgni a napirendet. Két napot biztos fent tudnék maradni, de hogy a második nap este azt se tudnám mennyi 6x7 az egyszer biztos. Szilveszterkor hajali 6 körül még nem voltam álmos, de kb olyan voltam mint aki be van szívva, pedig nem piáltam és nem is füveztem. Talán az lehet a magyarázat, hogy az én intelligenciám nem sokkal van az átlag felett, az övé viszont jóval, így jobban bírja a szellemi terhelést.
2015. máj. 22. 21:13
 4/4 anonim ***** válasza:
Nagyon érdekes szobatársad lehet!😊 Még mindig együtt laktok?
2019. jún. 14. 23:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!