Melyik a legritkább vércsoport?
Én ma voltam vért adni, direkt megkérdeztem ezt a dolgot, mert engem is érdekel, és mondták, hogy az AB- a legritkább (régebben én is így hallottam, és úgy gondolom, hogy az OVSZ munkatársainak szájából hitelesebb az információ, mint bármilyen más forrásból).
Örültek is nekem, mert az én vércsoportom is ilyen.
0 pos 38%
A pos 34%
B pos 9%
0 neg 7%
A neg 6%
AB pos 3%
B neg 2%
AB neg 1%
Sajnos mindenki ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit. Érdekes, hogy egymást szidjátok, mint biológusok, meg orvosok, de a Google-t egyik se tudja használni. A legritkább a Hh vércsoport, ami a H antigént tartalmazza minden vörösvértestben. Bombay fenotipusnak is hívják, Indiában 1 : 10000, Európában 1 : 1000000 az előfordulási aránya.
Itt a populációgenetikai fa, illetve a részletes adatok:
Kedves Lehel!
Biológusként hívnám fel a figyelmed arra, hogy Te fentebb a Bombay fenotípusokról írtál, ami az általános vércsoport meghatározásnak (nem feltétlen) része. Jópár rendszer akad ezek mellett, amiben csoportosítani lehet, azonban Magyarországon ez nem szerepel egy hétköznapi ember úgymond "paraméterei" közt. Nyilván bizonyos típusú műtétek esetén egyéb faktorok egyezőségének, ill. összeférhetőségének vizsgálata szükséges. Nem kell lefitymálni senkit, és bárki által feltölthető wikipédiás szócikkre hivatkozni csak azért, hogy Tied legyen az utolsó szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!