Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Az olvasás közbeni dekoncentrá...

Az olvasás közbeni dekoncentráció lehet betegség?

Figyelt kérdés

Olyan problémára figyeltem fel, hogy amikor egy könyvet kellene elolvasnom, vagy csak egy komplexebb részletet, akkor képtelen vagyok koncentrálni és rövidesen azt veszem észre, hogy a figyelmem ugrál össze vissza a sorokon.

Ez egy betegség, vagy csak valami rossz berögződés?

2010. febr. 17. 22:43
 1/9 anonim ***** válasza:
Rossz berögződés.
2010. febr. 17. 22:47
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Legvalószínűbb, hogy egyszerűen nem érdekel a könyv, és ezért nem köti le a gondolataidat.
2010. febr. 17. 22:50
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Az utolsónak teljesen igaza van. Azért csapongsz, hátha találsz benne olyan szövegrészt, ami valóban érdekel.
2010. febr. 17. 22:55
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszi a gyors válaszokat. Sajnos úgy nem tudom kiküszöbölni ezt a problémát, hogy nem olvasom el a könyvet -jó lenne-. Nincs erre valami megoldás, trükk stb..? Tudom, hogy ez nem volt az alap kérdésben, de most ezért nem írok egy újat.
2010. febr. 17. 22:59
 5/9 anonim ***** válasza:
49%
Nagyon egyszerű. Meg kell kérdezned magadtól, mi motivál, miért kell tanulnod, hogyan változtathatnál a könyvhöz való attitűdödön, nincs-e esetleg mégis valami, ami érdekelene benne stb. Sokat írnak erről az interneten.
2010. febr. 17. 23:01
 6/9 anonim ***** válasza:
Ó én egyetemista vagyok és "kifejlődött" egy olyan technikám, hogy folyamatosan olvasok, semmit nem hagyok ki, de közben egész máson gondolkodok! Nem túl időtakarékos módszer :(
2010. febr. 17. 23:02
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

A figyelmedet te is tudod koncentrálni : olvasás közben jegyzeteld az olvasottakat, vázlatszerűen írd le az olvasott szöveg tartalmát!

(Én is ezt szoktam csinálni, rájöttem, hogy ezzel a módszerrel kényszeríteni tudom magam a figyelésre és így gyorsabban tudom megtanulni az olvasottakat.)

2010. febr. 17. 23:03
 8/9 anonim ***** válasza:
Én is a jegyzetelést akartam javasolni. Ez egy jó ötlet, szerintem is.
2010. febr. 17. 23:29
 9/9 anonim ***** válasza:

Velem 3 esetben fordul elő ez:

- ha nem érdekel, nem köt le

- ha valami megragadta a figyelmemet az olvasottakból, és arról eszembe jutott valami, aztán elkalandoztam, és olvasom, de nem tudom, mit, mert agyban még mindig a megragadott résznél járok :-)

- ha nem vagyok jól, ideges vagyok valami miatt, vagy éppen betegség miatt vagyok gyenge, ilyenkor ki kell pihennem magam, lenyugodni, meggyógyulni, aztán később folytatom az olvasást

Egyébként az érdektelenséget én úgy küszöböltem ki, hogy mellette olvastam mást is felváltva, ami lekötött, ami érdekes volt, aztán idővel nem volt gond az érdektelen témát is olvasni. Előfordult egy időben, hogy 2-3 könyvet olvastam párhuzamosan, mikor már ez jól működött, és mindet pontosan tudtam, hol járok, mi történt addig... stb. Most csak egy könyvet olvasok egyszerre, mert ennyire van időm.

2010. febr. 17. 23:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!