Az olvasás közbeni dekoncentráció lehet betegség?
Olyan problémára figyeltem fel, hogy amikor egy könyvet kellene elolvasnom, vagy csak egy komplexebb részletet, akkor képtelen vagyok koncentrálni és rövidesen azt veszem észre, hogy a figyelmem ugrál össze vissza a sorokon.
Ez egy betegség, vagy csak valami rossz berögződés?
A figyelmedet te is tudod koncentrálni : olvasás közben jegyzeteld az olvasottakat, vázlatszerűen írd le az olvasott szöveg tartalmát!
(Én is ezt szoktam csinálni, rájöttem, hogy ezzel a módszerrel kényszeríteni tudom magam a figyelésre és így gyorsabban tudom megtanulni az olvasottakat.)
Velem 3 esetben fordul elő ez:
- ha nem érdekel, nem köt le
- ha valami megragadta a figyelmemet az olvasottakból, és arról eszembe jutott valami, aztán elkalandoztam, és olvasom, de nem tudom, mit, mert agyban még mindig a megragadott résznél járok :-)
- ha nem vagyok jól, ideges vagyok valami miatt, vagy éppen betegség miatt vagyok gyenge, ilyenkor ki kell pihennem magam, lenyugodni, meggyógyulni, aztán később folytatom az olvasást
Egyébként az érdektelenséget én úgy küszöböltem ki, hogy mellette olvastam mást is felváltva, ami lekötött, ami érdekes volt, aztán idővel nem volt gond az érdektelen témát is olvasni. Előfordult egy időben, hogy 2-3 könyvet olvastam párhuzamosan, mikor már ez jól működött, és mindet pontosan tudtam, hol járok, mi történt addig... stb. Most csak egy könyvet olvasok egyszerre, mert ennyire van időm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!