A cocleáris implantátumnak van értelme?
Akinek sikerül jól hallania vele, annak van.
Akinek nem sikerül, és két szék között a pad alá kerül vele, annak nincs értelme, mivel sem a hallókhoz, sem a siketekhez nem fog tudni tartozni igazán. A hallókhoz azért, mert nem hall elég jól, a siketekhez azért, mert ők idegenkednek az implantátumtól, és emiatt nem tudják befogadni.
Bár nem vagyok az első, de a hallás mérhető.
A mindennapi életben:
A fürdőszobában is hallja, amit a szobában beszélnek.
Egyáltalán, kisgyereknek beültetik, megtanul beszélni, és élvezi a zenét.
Hallásvizsgálat:
Van egy műszer, amely pontosan megadott magasságú és hangerejű hangokat ad ki. Az alany jelzi, hogy hallja-e. Ez alapján készül az audiogram, ahol feltüntetik, hogy melyik füllel milyen frekvencián milyen erős hangokat hall.
Első vagyok. A tökéletes hallást úgy értettem, hogy alig kérdez vissza, maximális a beszédértése.
Sajnos egyetlen hallókészülék vagy implantátum sem képes visszaadni azt a fajta hallást, amit a fül képes biztosítani, hallássérülten probléma egy társaságban követni a beszélgetést, étteremben kommunikálni, valamint a vissznagos környezet.
Az egészséges fül ezeket mind megoldja.
Ilyen módon értettem a "tökélets hallást".
Függ az életkortól is, hogy mikor kapja az illető az implantátumot, hallott -e előtte vagy nem,...
Egy bizonyos életkor után hiába kap már implantátumot, a beszédértés nem igazán alakul ki.
Nem vagyok szakember, csak mivel hallássérült vagyok, olvasgattam a témában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!