Az égő fa füstje (szalonnasütés, fűtés) rákkeltő?










pedig én ezt olvasom:
Ha szép idő van hétvégén, sokan kapnak az alkalmon és a grillezést választják a társas összejövetelek céljául. Ám a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a grillezett húsok rákot okozhatnak.
Ugyanis grillezés során egy karcinogén anyag, heterociklikus amin (HCA) képződik, amire akkor kerül sor, ha a hús túl sokáig sül, vagy túl forrón grilleződik. Továbbá a legtöbb alkalommal előfordul, hogy grillezéskor húslé, pác vagy zsír csöpög a szénre, fára, ami füstöt okoz.
A füsttel együtt policiklikus aromatikus szénhidrogén (PAK) képződik, ami lerakódik a húson, de be is lélegezhetjük sütéskor. A PAK-ról tudni kell, hogy orvosilag igazolt rákkeltő hatása, és onnan ismerszik fel, hogy a füstje kékes színű.
Mi a teendő: ha nem akarunk lemondani a grillezésről, de szeretnénk elkerülni a PAK-t és a HCA-t, akkor javasolt, hogy használjunk grillcsészéket. Továbbá a húst csak akkor tegyük a grillre, amikor izzik a szén, és amennyiben PAK keletkezne, próbáljuk meg nem beszívni.
Ha sovány húsokat használunk, jóval kevesebb PAK képződik, míg, ha sörbe, zöld teába, borpácba áztatjuk a húst, akkor alacsonyabb a HCA képződés. A rövid ideig tartó grillezés szintén csökkenti a HCA képződést, de ugyanilyen hatást érhetünk el, ha sütés előtt mikrohullám sütőbe megmelegítjük a húst. Valamint vigyázzunk arra, hogy ne használjunk olyan húsokat grillezésre, amelyek nitrites sókat tartalmaznak, mivel a grillezésnél a só nitroaminokká válnak, ami rákkeltő.
és egy cikk a fatüzelés ártalmairól, elég riasztó számomra:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!