20 éves fiú vagyok, eléggé fehér bőrű, és vashiányos. Az a helyzet hogy kiskorom óta vashiányos vagyok, és ezért nemtudok e rendesen barnulni, csak mindig leégni (? ) És hogy a vashiány miatt van sokszor hogy sápadt vagyok és rossz a közérzetem stb.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A szervezet vasellátottsága a vasbeviteltől, a felszívódástól és a veszteségtől függ. Ezek közül döntő jelentőségű a táplálkozással magunkhoz vett vas mennyisége. Vannak anyagok, amelyek csökkentik a felszívódását (pl. rostos ételek, tea, kávé, korpa, kalcium), míg mások segítik (pl. C-vitamin).
vashiány
Vashiányban ajánlatos a következő élelmiszerek rendszeres fogyasztása: fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, aszalt sárgabarack, napraforgómag, póréhagyma, uborka, sárgarépa, mandarin, narancs, citrom, sörélesztő, sütőélesztő, búzacsíra, méz. Meg is szüntethető a vashiány a következő élelmiszerek váltakozó, de folyamatos fogyasztásával: mák (különböző elkészítési módokban), petrezselyemzöld, paraj, mangold, sóska, kaporzöld, zellerzöld, sütőtök, spárga, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, vöröskáposzta, káposzta, savanyú káposzta, zabpehely, hüvelyes növények (bab, borsó, lencse, szója), kukorica.
Kedvező hatású a nyers gyümölcsök sorában a fentieken kívül a málna, birsalma, naspolya, csipkebogyó, som és különösen a fekete- és piros ribiszke, egres és cseresznye. Kiválóan pótolhatjuk a vasat gyümölcs- vagy zöldséglevekkel is, a gyógyszertárakban kaphatóak olyan, magas minőséget képviselő zöldség- és gyümölcslevek, melyek igen kíméletes eljárással készülnek.
Olajos magvak közül rendszeresen fogyasszunk diót, mogyorót, mandulát.
A kultúrázott tejtermékekből ajánlatos az aludttej, natúr joghurt és kefir, valamint a kecsketej és a juhsajtok fogyasztása, de nagy vastartalmú az edami, az ilmici és az óvári sajt is. Sűrűn fogyasszunk a halfélékből busát, lazacot, tőkehalat, heringet az életfontosságú zsírsavak miatt.
Előnyös a bárány-, nyúl-, liba- és kacsahús, valamint a belsőségek, különösen a marhamáj, -szív és -tüdő, de valamennyi májféle és májkészítmény is.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!