Ha a háziorvosomtól kérek beutalót vérvételre, akkor kérhetem, hogy az általános dolgok mellett határozzák meg a tesztoszteron hormon szintemet is?
Nem, azt cask endokrinológus és nőgyógyász kérheti.
A háziorvos csak TSH-t nézethet, de azt is csak akkor, ha van belgyógyászatból szakvizsgája.
Tényleg?
Egy urológustól megkérdeztem, hogy mi okozhatja az időnkénti nagyon alacsony libidót, azt mondta, hogy vagy az alacsony hormonszint, vagy pedig lelki okok. A férfi nemi hormon az a tesztoszteron, de akkor ezek szerint ez önmagában semmit nem ér, ha a tesztoszteronom normális, az nem zárja ki a hormonális zavart, kell hozzá az SHBG értéke is?
Kicsit megpróbáltam utánanézni. ha jól értem, akkor ez az SHBG hormon azt csinálja, hogy a vérben levő tesztoszteronhoz hozzákötődik, és azt "semlegesíti", nem hagyja, hogy kifejtse hatását? Mondjuk ha kapnék egy normális tesztoszteron értéket, de az emellett SHBG magas, akkor kevés az effektív tesztoszteronszintem?
Magyarán a szabad tesztoszteron az, ami befolyásolja a libidót?
Igen, jól értelmezted.
Férfi vagy?
Mert azért még pár másik hormon is okozhat alacsony libidószintet, pl. prolaktin, de csomó más is, csak ez a 2 gyakori. Ha alacsony a tesztoszteron vagy ha magas a prolaktin.
Miért nem mész el inkább egy endokrinológushoz? A hormonok magánúton nagyon drágák, ha találnál egy dokit, akinek van magánrendelése, de mellette klinikán/kórházban is dolgozik, úgyis kiírná TB-re, így nem kellene olyan sokat várnod, olcsóbban megúsznád és egy szakember értékelné ki. Ha valami gond van, úgyis ő tudna gyógyszert is írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!