Hány liter tej kell minimálisan az egészség és csontozat megőrzéséhez?
Barátommal ezen vitáztunk, szeretnénk a tejfogyasztásunkat csökkenteni mert nagyon drága az utóbbi időben. Én mondtam, hogy szerintem napi fél liter tej elegendő a csontozat megőrzéséhez, amit a TV-ben mondott is egy szakorvos, mert abban 500mg Ca és megfelelő mennyiségő foszfor van és ami ehhez kell a D vitaminból is elég van benne, arra hogy beépüljön. Az ember 800 mg Ca szükséglettel rendelkezik a csontozata fenntartásához s a maradák 300-at már felveszi a kájákból.
Barátom szerint nagyon tévedek, mert legalább 1-1.5 liter kell, mivel egyre kevesebb a tehéntej Ca tartalma és nemelég a csontokat, de a fogunkba is kell Ca és a tejben levő vitaminok ugyanilyen fontosak meg aminósavak, szóval kell annyi : 1.2 liter naponta. Én eltöprengtem mennyi mindent tud de akkor az orvos miért mondott csak napi fél litert? Kinek van igaza?
semennyi.
ha a ca-ra gondolsz, akkor fogyassz valamennyivel többet, mint az RDA, ha más vitaminok, akkor hasonlóan.
ha csak ca-t akarsz fogyasztani, ételből, akkor parmezán sajt a leghatásosabb.
az pedig tény, hogy az emberek többsége nem tudja idős korában fogyasztani a tejet, de áthidalható probiotikumokkal.
ÉRTELMES VÁLASZOKAT VÁROK : Az első link pont a tej fontosságát hangsúlyozza ! Olvasd el kisgyerek mielőtt belinkelsz mindent, mert a többi link hiteltelen feminás, nőklapjás cikk :p
Az igazság az, hogy ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások - pl. a rendszeres tejfogyasztás - csökkentik felnőttkorban a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.
Az igazság az, hogy a tejnek jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére. A kalcium a tejfehérjékkel együtt, valamint a magnézium és a kálium csökkentik a vérnyomást, míg a tej szfingolipid tartalma növeli a HDL-koleszterin szintet. A CLA csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású, így kisebb az érszűkület előfordulása.
Czuppon Krisztina, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának dietetikusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a tej gyerekkorban különösen fontos élelmiszer, mert míg a növényekből a kalcium mindössze 5-10 százaléka tud felszívódni, addig fiatalkorban a tejből a kalciumtartalmának 60 százaléka hasznosul.
Kérlek legalább gondolkozzatok mielőtt ostoba gúnyos válaszokat adtok és elriasztjátok, elijesztitek az embereket az egészséges táplálékoktól. Köszi ! :-).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!