Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni égési sérüléskor?

Mit lehet tenni égési sérüléskor?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni. 21 éves fiú vagyok. A mai napon palacsintát sütöttünk és a palacsintasötő hozzáért a karomhoz és megégette. Utánanéztem az interneten mit lehet tenni és azt írták hogy vízzel kell ápolgatni ugyanis az hűti, persze erre több verziót találtam. És az is oda volt írva ne kenjek rá semmit.

Most este van és ahol megégette középen olyan mintha hámlana vagy mintha kezdene hegesedni vagy hegesedni vagy nem is tudom, körülötte pedig piros folt van...

Mit lehetne tenni hogy elmúljon és mennyi idő alatt múlik el ha egyáltalán elmúlik...

nem hólyagos és ahogy olvastam ez első fokú égési sérülés lehet

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat

2010. jan. 3. 23:04
 1/10 A kérdező kommentje:
Bocsánat a hibáért a magyarázatban... a hegesedni szót kétszer írtam le.
2010. jan. 3. 23:07
 2/10 anonim ***** válasza:
Hát első nap vizes borogatás, aztán ajánlom a körömvirágkrémet! Mikor apa lába megégett, az többet segített mint az égésre kapható krém.
2010. jan. 3. 23:11
 3/10 anonim ***** válasza:
Valójában semmi nem kell rá, elég ha tisztán és szárazon tartod. Persze a tiszta víztől semmi baja nem lesz, sőt rögtön égés után 20 percig csak az javasolt. Ám ha nagyon húzódna, talán még lehet kapni a patikában Panthenol habot az segít. Ám nem hiszem, hogy kellene. Ha a ruha dörzsölné akkor is csak gézlapot tegyél rá lazán kis ragtapasszal.
2010. jan. 3. 23:24
 4/10 anonim ***** válasza:

Igen a sérüléskor a legjobb a hideg folyóvíz, nem borogatás! Erről azonban már lekéstél, bár, ha hűteni szeretnéd, tudja pl. a fájdalmat, égő érzést csökkenteni.

Úgy hallottam, újra kapható az IRIX spray is, az enyhe égési sérülésekre nagyon jó hatással van és hűt is.

2010. jan. 3. 23:29
 5/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Még egy kérdésem lenne: Ennek az égésnek a helye örökre megmarad, bizonyos mértékig, vagy teljesen el fog tűnni?
2010. jan. 4. 10:15
 6/10 anonim ***** válasza:
Apámnak, másodfokú égése volt a lábán, körömvirágrkémmel kente, és teljesen eltűnt!
2010. jan. 4. 10:30
 7/10 anonim ***** válasza:
Jó esélyed van rá, hogy teljesen elmúljon. Elképzelhető, hogy te még látni fogod gyógyulás után is egy darabig a helyét (halványan) de ezt más nem fogja érzékelni. Nekem legalábbis volt ilyen egy kályhacsővel való találkozásom után. :) Ma már én sem találom, hol is volt.
2010. jan. 4. 10:56
 8/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat :-)
2010. jan. 4. 11:32
 9/10 anonim ***** válasza:
nekem a vaj margalin jöttbe egyszer egy lerobant skodának kézel tekertem a meleg ékszijtárcsáját csak már későb vettem észre hogy jonagy vízholyag lett a tenyeremen vajkrémel kentem és másnap a balatonon mentönk 2napra mire hazajötünk eltünt azota sem értem soha viz hojag még nem szivodot fel,de tegnap kályha égetemeg kis hejen nagy fájt margalin és most nemtudom holvolt de nem volt felhojagosodva ,tt zl.
2010. jan. 5. 00:59
 10/10 A kérdező kommentje:

Azóta már szinte teljesen elmúlt. Mindenkinek köszönöm a válaszokat. Az utolsó válaszoló kérdésére annyit reagálnék hogy én azt olvastam hogy nem szabad vajat használni égési sérülésre. Idézek:

"A hagyományos népi gyógyítás szerint az égési sérüléseket vajjal kell bekenni - ez azonban tilos. A vaj, mint bármilyen más zsíros vagy olajos kenőcs, visszatartja a hőt, lassítja a gyógyulást, és növeli a későbbi fertőzés veszélyét"

Mégegyszer mindenkinek köszönöm a válaszokat

2010. jan. 20. 13:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!