Miért tartják az emberek az étrendkiegészítőket olyan rossznak és a gyógyszereket meg simán beszedik?
Éppen a napokban néztem Dr. G műsorát (törvényszéki patológus) aki egy látszólag egészséges nő váratlan halála miatt boncolt fel. A végén kiderült, hogy a számos étrend kiegészítő volt a halálának az oka.
A doki elmesélte, hogy az a gond ezekkel a kiegészítőkkel, hogy sokszor nem a megfelelő mennyiséget veszik be, és sokszor többet árt mint használ.
De ez ugye nem mindennapos eset. Csak egy ellen példa.
Én személy szerint nem ettem soha ilyen kiegészítőket, mert igyekszem mindig egészségesen táplálkozni.
Az aki rendesen étkezik, eszik, sovány húst, zöldségeket, gyümölcsöket, annak nincs szüksége étrend kiegészítőkre. Ez sem különb mint pénzforrás egyes vállalatok tulajdonosainak..
A fűszerek többsége meg igencsak jót tudnak tenni, szóval néha nem árt fűszer is.(és itt nem a sóra gondolok)
Hát nekem két évvel ezelőtt nagyon fájdalmas izomgörcseim (konkrétan a kezemet nem tudtam felemelni és kinyújtani) és komoly szívproblémáim voltak. Mégpedig akkor, amikor már egy jó ideje elégtelen táplálkozás miatt súlyos hiányállapotaim voltak. (Mit csináljak, munkanélküli voltam nulla segítséggel, örültem a puszta kenyérnek is, az se jutott mindig -- miközben eléggé túlerőltettem magam.) Míg aztán keresztanyámtól kaptam kalciumtablettát meg C-vitamint, amelyek szedésétől pár nap múltán elkezdtek végre érdemben enyhülni a panaszaim. A kalciumkúra után magnéziumot kezdtem el szedni (együtt ugye nem szabad a kettőt, de abból is már szó szerint fájdalmas hiányom volt).
Azóta szedek táplálék-kiegészítőket: igaz, nem állandóan, hanem kúraszerűen, illetve váltogatva; orvosi segítséggel és javaslatra, és csak és kizárólag gyógyszertárban vásárolok már bevált termékeket, amelyekben megbízom. És kizárólag csak bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat, ésszel adagolva. (Különös egyébként, hogy pl. a magnézium rendkívül gyorsan kiürül a szervezetemből: ha abbahagyom a szedését, egy hónap múlva már jelentkeznek megint az izomgörcsök.)
Minthogy már átéltem, hogy a hiány szó szerint fizikai fájdalmat okoz, többé nem akarom, hogy mindez megismétlődjön, így tudatosan szedem, pótolom a vitaminokat és ásványi anyagokat.
A táplálékkal az a baj, hogy ma már nem tartalmaz elég élelmi anyagot -- sem a gyümölcsök, sem a zöldségek, sem a húsok. És persze sohasem tudhatom róluk, hogy pontosan mennyi van miből bennük, míg a mesterséges termékeknek jó pár hátrányuk mellett megvan az az előnyük, hogy pontosan lehet adagolni őket.
Sajnos a korábbi éhezés és hiány maradandó károsodásokat is okozott nálam, erre most szedek gyógyszert, de egyébként nem szoktam minden csip-csup nyavalyára (pl. enyhe nátha, fejfájás) gyógyszert beszedni.
Mindenesetre azóta is képtelen vagyok önszántamból diétázni, a húsvéti böjtöt sem tartom meg, annyira mély nyomokat hagyott ez bennem.
Szia! Én se a kiegészítők se a gyógyszerek ellen nem tudok voksolni. Sok ember végtelenül gyógyszerellenes. Mondják és vallják ezt addig amíg sajna nem lesz rá szükségük.Persze gyógyszertárba kell venni nem ész nélkül rendelgetni az internetről.
Pl.
Jobb lenne nekem is ha nem kéne, nem lenne szükségem gyógyszerekre, 25 éves koromig semmilyen rendszeres gyógyszerem nem volt, de utána a szívproblémáim miatt én is rákényszerültem. S nem pártolom, de ha egyszer szükségem van rá, ez van. Ha csak így tudok nem jól de elfogadhatóbban élni, enélkül sehogy.
Így vagyok az étrend kiegészítőkkel is. Rendszeresen kell többfélét is szednem. Van amit naponta többször, van amit kúraszerűen. De eljutottam oda h 5 db van abból is. :( Szomorú de ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!