Mandulaműtétnél mindenképpen adnak injekciót vagy csinálják maszkos altatással is?
Továbbá: azt se feledjük el, hogy bár ez is minimális, de azért van kockázata az altatásnak is. Talán emlékszünk még rá, hogy pár éve mekkora port kavart, hogy egy rutinvizsgálat közben a gyermek belehalt az altatásba. Persze, lehet mondani, hogy ez csak egy eset volt, de azért a halál vs. torokfájás vitában én inkább a fájós torkot választom.
Ez szerintem bőven kimerítette az "esetleges súlyosabb problémák" kategóriát.
És nem győzöm elégszer hangsúlyozni: az okokat kell feltárni. Mitől fáj az a torok/mandula folyamatosan?
Ha gyenge az immunrendszered, arra nem az a megoldás, hogy még ki is vágnak egy szeletet belőle.
Extrém példa, de ha fáj a lábam, akkor sem amputáltatom le, hanem kiderítem, hogy miért fáj. Persze, ha közben már üszkösödik, és műtét nélkül belehalnék, mindenki számára egyértelmű, hogy hogy döntenék. De ha csak a rossz testtartás meg némi lúdtalp miatt fáj, h*lye lennék levágatni.
Azért azt se feledjük, mennyi problémát okozhat egy krónikusan gyulladt mandula a szervezetben. Egyik legsúlyosabb következménye hogy tönkre mehet a szívbillentyű (pl.endocarditis lenta). Az hogy időnként fájhat csak a legkisebb probléma. Az igazi gond az, ha góc a szervezetben.
Egy ilyen döntésben is mindig mérlegelni kell a hasznot és annak az árát, ha halogatjuk a műtétet.
Nekem kivették, mert gócos volt, évi 2-3x volt tüszős mandulagyulladásom. A fül-orr-gégész meg tudja állapítani, mikor gócos, és akkor ki kell venni, ahogy korábban írták, pontosan azért, mert ilyenkor már nemhogy használ, hanem csak árt, későbbiekben ízületi, vese és szívpanaszokat is okozhat, hogy csak a súlyosabbakat említsük. A funkicóját átveszik a kisebb mandulák a garatfalban.
Na de vissza a kérdéshez: nekem altatásban csinálták. Maszkos narkózist szerintem mandulakivételnél nem használnak, mert akkor nem férnének hozzá a mandulához. Elszámolsz háromig, miután beadták vénásan az anestheticucomot, és már alszol is, ezután intubálnak (ledugnak egy csövet a légcsövedben), amire nem fogsz emlékezni. Egyébként a legtöbb embernek injekciós érzéstelenítésben veszik ki, elvileg ez kevésbé fáj utána. Nekem az altatás után volt gondom a fájdalommal, nem is kicsit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!