Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Hívjak-e orvost a beteg...

Hívjak-e orvost a beteg akarata ellenére?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Lehetetlen szituációba keveredtem nemrég. Egyik nap nagymamám (aki nagyon akaratos asszony) rettentő rosszul volt, azt hittem, haldoklik. Ki akartam hozzá hívni az orvost, de ő megtiltotta. Aztán végül jobban lett, és túlélte a dolgot, de bármikor megismétlődhet ez az eset. Mi a helyes ilyen esetben? Akarata ellenére orvost hívjak, aki esetleg kórházba szállíttatja (ez szerintem csak erőszakkal történhetne), vagy hagyjam, ahogy ő akarja? Ez a segítségadás elmulasztását jelenti? (Ja, gyógyszert nem hajlandó bevenni, max. gyógyteát inni.)
2009. dec. 10. 12:58
 1/5 anonim ***** válasza:
Szerintem mindenképpen. Az a biztos. Talán az orvosra jobban hallgat. Ha mégsem, akkor legalább neked nem lehet lelkiismeretfurdalásod, hiszen minden tőled telhetőt megtettél. Mert ha mondjuk nem hísz orvost, mert ő nem akarja, aztán bekövetkezik a legrosszabb, akkor magadat fogod okolni. De ha kihívod az orvost, akkor már rajta múlik.
2009. dec. 10. 13:02
 2/5 anonim ***** válasza:

Persze, hogy hívhatsz orvost, attól, hogy ő nem akarja, az orvos pedig mentőt fog, ha úgy látja jónak, mert ő nem teheti meg azt, hogy nem tesz meg a betegért mindent.

Hidd el, rá tudnak annyira "ijeszteni" nagymamádra, hogy menni fog, mint a kisangyal, akármilyen akaratos is ;)

Ha orvos mondja neki, belátja, majd, hogy jobb lesz menni!

Néha tényleg nem árt rájuk ijeszteni, mert nem hajlandóak megérteni, hogy csak jót akar nekik az ember :S

2009. dec. 10. 13:09
 3/5 A kérdező kommentje:
Nagyi felkészült már a halálra, és azt akarja, hogy ez otthon történjen meg.
2009. dec. 10. 13:30
 4/5 anonim ***** válasza:

Igen. Ha beteg, akkor nem tud reálisan dönteni. Viszont mikor nincs rosszul , akkor előre beszéld meg, milyen esetben hívsz orvost, és mikor nem. Én sem szeretnék kórházban meghalni, ebben igazat adok neki. Viszont nem muszáj meghalnia még.

Van valami súlyos betegsége?

2009. dec. 10. 13:41
 5/5 A kérdező kommentje:

Súlyos betegsége nincs, vagy legalábbis nem tudunk róla, ugyanis kb. 30 éve nem látta orvos. Csak a kötelező tüdőszűrésre megy el időnként.

Egyszerűen csak le van épülve, ami az öreg korral jár.

2009. dec. 10. 13:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!