Átadod a helyed sérültnek buszon/villamoson?
Őszinte leszek és rögtön írom is az indokot:
Nem mindig adom át a helyem, ugyanis nekem volt egy mozgáskorlátozott ismerősöm, akitől tudom, hogy nem mindenki szereti, hogyha megkülönböztetett figyelemben részesítjük őket. Van, akinek ez megalázó, kellemetlen érzés, hogy felkínáljuk a helyünket. Hiszen ők (úgy érzem joggal) egészséges embernek vélik magukat, akiknek van némi problémájuk a mozgással, közlekedéssel, de azt szeretik, hogyha teljesen úgy viszonyulunk hozzájuk, mint bárki máshoz.
Én pedig nem szeretnék senkit sem megalázó helyzetbe hozni, emiatt(hiába a jó szándék) mindig jól átgondolom, hogy adjam-e át a helyem, nem lesz-e belőle konfliktus. Természetesen kismamáknak, babakocsis anyukáknak, babát cipelőknek mindig felkínálom a helyem, ők biztosan nem veszik rossz néven. Szóval egy szó, mint száz: ha látom, hogy az illető idősebb és esetleg igényli is, akkor felkínálom a helyem. Ha látom, hogy tartózkodó az illető, akkor nem biztos. Furcsán szólva azzal tisztelem meg, hogy egészségesnek tekintem, olyannak, mint bárki mást.
Időseknek, sérülteknek, kismamáknak, kisbabásoknak, kisgyerekeknek mindíg. Az időseket és sérülteket mindíg megkérdezem, hogy leülnek-e, a kismamáknak meg alapból átadom a helyet. Nekik a legfontosabb. Én is észrevettem, hogy nem mindenki akar leülni. Pl idősek, akik csak pár megállót mennek, mindíg mondják, hogy nehezebb lenne felállni, ezért nem szeretnének leülni :)
Amikor kismama voltam, főleg nyáron, nagyon rosszul voltam a BKV-n. Nagy hasam volt, jól látszott, hogy mi a helyzet, de az esetek többségében így is nekem kellett felállítanom valakit, mielőtt elájultam volna. Ez nagyon szomorú és szerintem a neveléshez van köze. Fiatal, életerős fiúk direkt elfordítják a fejüket, nehogy fel kelljen állni. Sőt, tovább megyek, szerintem egy egészséges férfinak át kéne adnia a helyét még a fiatal lányoknak is!!
A fiamnak biztosan meg fogom tanítani, hogy hogyan legyen illedelmes.
Első voltam, pontosan miért nem lehetek 30 évnél idősebb...? O_o
Amúgy szerintem ez nem megkülönböztetett figyelem, egy fogyatékos se vegye annak, ez természetes, logikus szerveződés, akinek nehezebb állni az üljön inkább, ennyi, szerintem ez természetes és nem megkülönböztetés. Nem arról van szó ilyenkor, hogy fogyatékos, de a fogyatékja az létezik és megnehezíti neki az állást, ez ténykérdés. Idősnek, anyukának is átadom a helyet, mert nekik nehezebb állni, pont az lenne a megkülönböztetés, ha annak, aki fogyatékos nem adnám át.
Viszont azt kell, hogy mondjam, hogy sokszor a rászorulók (idősek, kismamák) is tudnak undokok lenni, volt már olyan, hogy nem vettem észre, hogy MÖGÖTTEM volt egy terhes nő én meg közben walkmanezetem és tarkón csapott és elkezdett velem rikácsolni, hogy miért nem adom át a helyemet... Szerencsé nem gyakori az ilyen.
"egészséges férfinak át kéne adnia a helyét még a fiatal lányoknak " ritka, de tapasztaltam ilyet is szerencsére.
de most, hogy beteg vagyok, sajnos nem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!