Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » H1N1 ellni oltás csak az...

H1N1 ellni oltás csak az iskolában ingyenes, vagy ha házi orvossal adatom be akkor is ingyenes?

Figyelt kérdés
Kaptunk ma egy papírt,amit hétfőre kitöltve vinni kell.A H1N1 ellenni oltásról van szó.Alapvetően nem tudom mi legyen.Persze úgy is a szüleim döntenek,de ha már be akarják adatni akkor inkább háziorvossal adatnám be.
2009. nov. 13. 18:08
 1/8 anonim ***** válasza:
Persze,ingyenes 14éves kor alatt ha jól tudom,bárhol adatod be.
2009. nov. 13. 18:23
 2/8 A kérdező kommentje:
köszönöm...basszus:@ ekkora pechet:(:(
2009. nov. 13. 18:27
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Csütörtöktől mostmár ingyenes a középsulisoknak is!!

Ma mi is kaptunk 1 lapot és én 17 leszek nemsokára és ingyenes lesz!!

2009. nov. 13. 18:35
 4/8 A kérdező kommentje:

azt tudom,de anyum azt mondta,csak a suliban adják ingyen,házi orvosnál fizetni kell érte.De nem értem miért.Szerintem akkor meg úgy lenne logikus,hogy 18éven aluliak mindenképp ingyen kapják meg.Suliban,orvosnál egyaránt.

köszi a választ,és Te kéred az oltást?

2009. nov. 13. 18:42
 5/8 anonim ***** válasza:

Szerintem hívd fel a háziorvosotokat és biztos megmondja a frankót :) Új még ez, hogy 18-ig jár ingyen az oltás, úgy néz ki senkinek nincs tapasztalata ezzel kapcsolatosan.

Azt én is tanúsíthatom, hogy a 14-en aluliak dokinál is beadathatják, nővérem is úgy adatta be a gyerekének, mert az iskolában 2 masszívan oltásellenes szülő folyamatosan mocskolódott azokkal szemben, akik kértek oltást és a gyerekeiknek is azt mondták, hogy "ez meg az a gyerek hülye kis komcsi"... Csak mert kért egy oltást.... O_o Na mindegy, más suliba vinni nem áll módukban ebből meg nem kérnek, úgyhogy inkább nem adták le a papírt és elvitték külön a gyereket és ingyen volt... :)

2009. nov. 13. 18:58
 6/8 anonim ***** válasza:
Én ma HPV oltást kaptam a háziorvosnál, és kérdedzte, hogy nem kell-e H1N1 ellen is, aztán mondtuk miért ne, úgyhogy rögtön beadta azt is a másik kezembe. Előre nem is kellett szólnom, papír se kell, fizetni se kell, és 15 éves vagyok.
2009. nov. 13. 19:56
 7/8 anonim ***** válasza:
54%
Nem abszolút nem főleg hogy higany van benne meg hogy mire ideér a vírus másfél hónap múlva akkora már úgy is átformálódik és immunis lesz a vírus!! Nem Nem!!
2009. nov. 14. 19:18
 8/8 anonim ***** válasza:

19:18 - köszönjük, hogy idejöttél és a kérdésre egyáltalán nem válaszolva beírtál néhány hazugságot az oltásról.

A higany témáról itt találsz bővebb információt:

[link]

De egy csomó kérdés alatt egy csomóen kifejtették már

A vírus pontmutációja révén pedig havonta maximum 1-3%kal esik az oltás hatékonysága.

Itt van továbbá egy vegyészmérnök leírása is a higany témáról:

"Sok kérdés alá leaírtam már, amit én vegyészmérnök (gyógyszermérnök szakirány) végzettséggel tudok erről a témáról, de újra leírom.

A higany nem önkényesen kerül az oltásba, az immunreakciót erősíti, rengeteg oltásban használják a mai napig, bár némi higany körüli hangulatkeltés miatt az emberek félnek tőle, ezért az emberek oltási hajlandóságának növelése érdekében sok oltásból inkább kihagyják.

Az oltásban egy olyan vegyület van, amiból a szervezetben egy szerves higanyvegyület, az úgynevezett etilhigany szabadul fel.

Az első ijesztgetés ugye arra alapult, hogy a higany veszélyes, mert a hőmérőben is az. Ez butaság, a higany egy atom és minden atom lehet bizonyos molekulákba rendeződve veszélyes, másokban pedig nagyon hasznos. Például a szénatom jelen van a cukorban, de a nitroglicerinben is.

Ráadásul a higany maga nem is veszélyes, hashajtóként használták és használják ma is. A hőmérő esetében az veszélyes, hogy a légkörön a higanyból oxid keletkezik ami már káros a szervezetre, ezért nem szabad belélegezni.

Amúgy a higany egy másik vegyületét, a higanykloridot (pedig ebben a másik atom a klór, melyet önmagában harcigázként használnak, szétroncsolja az ember tüdejét) például nyílt sebek közvetlen fertőtlenítésére használják.

Tehát térjünk vissza az etilhiganyhoz. Ez egy szerves higanyvegyület (szerves az a vegyület, amelyben 4 ligandumú szénatom található), a természetben is előfordul társával, a metilhigannyal együtt. Ahogy alkoholból is sokkal veszélyesebb a metil, mint az etil, úgy higanyból is. Ez a veszélyesség abban nyilvánul meg, hogy a metilhigany körülbelül 15ször lassabban ürül ki a szervezetből, mint az etilhigany.

Miért baj ez? Mert mindkettő olyan, hogy ha hosszú ideig terheli a szervezetet, akkor károsító hatású lenne.

A számokra pontosan nem emlékszem, egy másik kérdés alatt válaszként a pontos számokkal átszámoltam mindent, bárki megkeresheti, de a következő dolog jött ki:

Csak a metilhiganyra vonatkozó veszélyes mennyiség határértékét találtam meg, alapfelvetés, hogy etilhiganyból 15ször többet bír el a szervezet. Továbbá a határértékek minden esetben a valóban mindenképpen ártalmas mennyiség legfeljebb 10%át jelentik a vegyiparban, de általában inkább 3-4%át. Ezekkel a számolásokkal átpörgetve az oltásban levő higanymennyiséget az jött ki nagyjából, hogy már egy 20 kilós emberbe is nagyjából 50-60 oltást kéne egyszerre beadni, hogy a higanyszint veszélyes legyen az egészségére.

Ráadásul ez még mindig kevés, mert a higany nem rongál közvetlenül, csak terheli az idegpályáinkat és hónapokig, vagy akár évekig kell terhelnünk vele a szervezetünket ahhoz, hogy valóban káros hatásuk legyen.

És még egy gyors példa: ahogy azt írtam ezek a szerves higanyok a természetben is előfordulnak. Például rengeteg természetes táplálékban. Többek között minden halételben jelent van a (veszélyesebb) metilhigany. Tengeri, öreg, ragadozó halakban igen nagy mennyiségben, ezekből akár egyetlen adag (~10 deka) több metilhiganyt tartalmazhat, mint amennyi etilhigany az oltásban van.

Regisztráltak is ezzel kapcsolatosan egy katasztrófát, egy kínai faluban 40-50 ember halt meg röbid időn belül metilhigany mérgezésben. A falusiak fő tápláléka a helyben halászott cápák húsa volt. Az utólagos vizsgálatok kiderítették, hogy valami miatt irdatlan mennyiségű metilhigany volt bennük. Ha jól emlékszem (de ebben nem vagyok biztos), akkor etilhiganyra átszámolva 10 deka húsban annyi metilhigany volt, mint amennyinek megfelelő terhelést a szervezet számára közel 100 oltás jelentene. Ők pedig ezen a húson éltek a születésük óta, a rejtélyes metilhigany növekedés pedig elvileg a katasztrófa előtt évekkel következett, tehát éveken át napi 100 oltásnyi higanyvegyülettel terhelték a szervezetüket, mire meghaltak."

2009. nov. 14. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!