Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Alfa-2 adrenerg receptor-blokk...

Alfa-2 adrenerg receptor-blokkoló?

Figyelt kérdés

Egy hozzáértő tudna nekem ilyen gyógyszrt mondani, ami nálunk is forgalomban van? Nekem külföüldön ezt adták, annak a hatóanyaga a CLONIDINA, de nálunk nem létezik, pedig eléggé kellene.

Köszi előre is a választ!

2009. nov. 9. 13:03
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Zöldhályogra kaptad?
2009. nov. 9. 13:14
 2/12 A kérdező kommentje:

nem

hát elvileg kombináltan szívproblémára és vérnyomásra, most pedig megkattanok, mert nem találok semmi hasonlót

Ha otthon vagy ebben, megköszönném a segítséged!

2009. nov. 9. 13:28
 3/12 A kérdező kommentje:

Egy valamit találtam a neten, na de ezt valami étrendkiegészítőként árulják, én ezt nem értem.

Ennek a hatóanyaga: yohicubine

Gondolom a Béta-blokkoló egész másra van, ugye? pl. propranolol ?

2009. nov. 9. 13:35
 4/12 anonim ***** válasza:

Ennyire sajnos nem vagyok otthon a témában, maximum hatóanyagra tudok rákeresni és a clonidin-hez találtam egy szemészeti készítményt, de már az sincs forgalomban. Egyébként pntosan írtad a hatásmechanizmust?

Ugyanis alfa-1 blokkolók vannak és alfa-2 izgatók (utóbbi a clonidin). Csak azt tudom javasolni, hogy beszéld meg az orvossal, rengeteg féle modern gyógyszer van szív-és vérnyomásproblémák kezelésére, biztosan tud javasolni mást helyette.

2009. nov. 9. 13:43
 5/12 anonim ***** válasza:
A béta-blokkolók valóban szív-és vérnyomásbetegségben adandók, speciel a propranolol szívelégtelenség és magas vérnyomás kezelésére.
2009. nov. 9. 13:49
 6/12 A kérdező kommentje:

köszönöm, d eegészen biztos, mert "bloqueador adrenérgico alfa 2" a kinti neve, azaz blokkoló, na oké, csak itt az a nagy baj, hogy én ezt eddig 4 orvossal próbáltam megbeszélni, de nem is írok semmit, mert nem akarok rosszat mondani, mindenesetre nem tudták mi ez.

Na most akkor még ha visszanéz ide, annyi lenne, hogy a béta és az alfa blokkolók között mi az alapvető különbség?

köszönettel

2009. nov. 9. 14:17
 7/12 anonim ***** válasza:

Ezt inkább beillesztem:

"Az alfa-receptor-blokkolók az érszűkítő és vérnyomásemelő adrenalin és noradrenalin hatását gátolják meg az említett receptorokon. Ezáltal értágulat jöhet létre a kis ereken, így csökken a keringéssel szembeni ellenállás, a vérnyomás jelentősen mérséklődik.

A béta-receptor-blokkolók az egyik legelterjedtebben használt gyógyszercsoport a magasvérnyomás kezelésében. Ismert hatásuk a vérnyomás csökkentésén túlmenően a szívfrekvencia (pulzus) mérséklése, a szívizomzat különböző részeiből kiinduló szívritmus zavarok kedvező befolyásolása. Az anyagcserére kifejtett hatásuk vonatkozásában számottevő különbségek vannak a csoporton belül, ma egyre inkább azok a készítmények nyernek szélesebb körű orvosi felhasználást, melyek inkább anyagcsere semlegesek.

Kombinált hatású receptor blokkolók is vannak forgalomban: ezek a béta- és alfa-1-receptor-blokkolók előnyös tulajdonságait összegző, a kedvezőtlen hatásokat kiküszöbölő tartós hatású szerek. Ezek az értágító béta-blokkolók nemcsak kiváló vérnyomáscsökkentők, hanem igen eredményesen alkalmazhatóak szívkoszorúér-betegségben és szívelégtelenségben is. Emellett nem rontják, sőt javíthatják a vérzsír- és vércukorszinteket ."

Továbbá:

[link]

2009. nov. 9. 14:37
 8/12 anonim ***** válasza:

Így talán egyszerűbb:

"Hogyan hatnak az alfa- és a béta-receptorblokkolók?

A vérnyomásemelő adrenalin és noradrenalin hormonok az egyes sejtekben különböző mértékben fejtenek ki serkentő, illetve gátló hatást. A fokozott noradrenalin-felszabadulás hatására az alfa-receptorok serkentő hatása érvényesül, melynek következtében az erek összehúzódnak, és a vérnyomás emelkedik. Az adrenalin döntően béta-receptor-ingerlő hatására a szívkoszorúerek és a vázizmok erei ellazulnak, ennek következtében a szívműködés gyorsul, illetve a szívösszehúzódás erőteljesebbé válik.

Az alfa-blokkolók gátolják az erek összehúzódását, csökkentik mind a nyugalmi, mind a terhelésre kialakuló ellenállást. A béta-blokkolók csökkentik a szívfrekvenciát, kivédik a terhelésre jelentkező vérnyomáskiugrást, ugyanakkor növelik a vércukor-, a triglicerid-, illetve csökkenthetik a védő hatású HDL-koleszterinszintet."

2009. nov. 9. 14:47
 9/12 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi a szakmai választ, de egy valamit nem értek, beszúrom, ill. idézem:

"A fokozott noradrenalin-felszabadulás hatására az alfa-receptorok serkentő hatása érvényesül, melynek következtében az erek összehúzódnak, és a vérnyomás emelkedik"

Jól értelmezem, hogy ha alfa-receptor blokkolót adnak, akkor tehát az leviszi a vérnyomást? Na csak azt nem értem, hogy a beta is ezt teszi nem?

Bocsi , lehet h én vagyok túl hülye ehhez, de ezen a ponton nem látom a különbséget :-)

2009. nov. 10. 11:18
 10/12 anonim ***** válasza:
Én sem vagyok orvos, annyit tudok, hogy mindkettő értágító, tehát csökkenti a vérnyomást, csak nem mindegy hogy hol. A béta-blokkolókat elsősorban szív-érrendszeri betegségekre adják, elsőként választandó szerként, az alfa-blokkolókat pedig inkább prosztata-megnagyobbodás esetén, mert ott a hólyag nyomását illetve az izomtónust csökkentik. Alfa-blokkolókat csak másodlagos szerként szoktak vérnyomáscsökkentőként alkalmazni. De ismétlem, egy szakértő orvos nem biztos hogy ezt megfelelő értelmezésnek tekintené.
2009. nov. 10. 11:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!