Véradásra előtti, utáni tudnivalók?
Életem első véradása lenne hétfőn. Azt olvastam hogy sokat egyek és igyak előtte, de a sok az egy relativ érték. Kb mennyi innit igyak előtte? A nap folyamán valami rosszullét számba jöhet? Ez igazábol csak amiatt kell mert utána az amugy sem stabil matekdogámat meg kéne irjam :D Sportolni lehet a véradás után 5órára? ja és ugy kb 55-60kg,18éves fiu vagyok(nem tudom számit-e)
köszi szépen!
A sokat evést én nem feltétlenül javaslom. Inkább kiadósan. Nem kell halálra enni magad előtte, csak lakj jól.
Vizet viszont tényleg sokat igyál. Legalább 1 litert előtte, és amit ott adnak 0,5-ös vizet ott helyben fogyaszd el még előtte.
Ott utána lehet rosszullét, de szólj az orvosnak rögtön. Utána már nem igazán szokott probléma lenni.
Sportot nem szokták javasolni de főleg azért, hogy a vérvétel helye meg ne sérüljön.
Amúgy jobb várni véradás után, pihenni kell 5 percet kb, de nem baj ha 10-et maradsz. Én legelsőnél 5p után felpattantam, elindultam az ajtóhoz, az volt a szerencsém, hogy jött szembe az orvos. Kérdezi: jólvan? Mondom igen. Azt mondja jöjjön csak vissza, hófehér az arca. Amikor ballagtam vissza, már éreztem, hogy valami nagyon nincs rendben. Hülyén hangzik, de olyan érzés volt, mintha letépték volna a fejem, és a nyakamnál beletenyerelnének a testembe, és hirtelen nyomnának össze. Gyorsan lefektettek és a lábam alá tettek egy nagy dobozt. Kb 15 mp után semmi bajom nem volt. Hirtelen leesett a vérnyomásom, az volt ez az összenyomó érzés.
Azóta mindig úgy adok vért, hogy a levétel alatt elfektetnek, úgy pihenek utána, majd visszaültetnek, megint pihi és úgy állok fel. Azóta még 9x voltam, de semmi bajom nem volt soha.
Tehát ez beválik rosszullét ellen.
Ja, TB kártya személyi legyen nálad eredeti mindkettőből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!