Mit lehet kezdeni egy süket kisgyerekkel?
Az egyik unokatestvérem az anyja hibájából hallássérültként született. Most két éves, és teljesen süket.
Van egy ilyen gyereknek egyáltalán esélye a normális életre? Nem tud beszélni és agresszív kitörései vannak. Folyamatos felügyeletre szorul, mert nem lehet vele megbeszélni, hogy "ezt és ezt nem szabad".
Hallókészülék segít valamit? Milyen különleges bánásmód segítene neki, hogy ne szenvedjen ennyire?
*Siket.
Nem tudom, beleköt-e valaki. Egész életemben mindenki süketnek hívta a siketeket, és csak néhány tudálékos embertől hallottam azt, hogy ez sértő megnevezés. Szerintem az, hogy a "süket" kifejezés pejoratív, már régen értelmét vesztette.
Emberi hülyeség ellen nem lehet mit tenni .
Eleve kellene vizsgálat, mennyire károsodott a hallása.
Tanuljátok meg a jelnyelvet, és beszélgessetek vele úgy! Hamarosan ő is elkezdi formálni az első jeleit. A dühkitörések azért vannak, mert nem tud kommunikálni rendesen.
Keressétek fel a SINOSZ-t, ott tudnak még tanácsot adni. A taníttatásához a kétnyelvű módszert javaslom, így mindkét nyelvet megtanulja, beszélni is megtanulhat, és jobb tárgyi tudást kap, mint az egynyelvű módszernél, és jobban is érzi magát.
Kaphat hallókészüléket, lehet, hogy azzal hallja a beszédet. Ekkor is azt javaslom, hogy legyen, aki beszél hozzá, és legyen, aki jelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!