A kamillateával szétroncsolt bélbolyhokat helyre lehet-e hozni, és ha igen, akkor mivel?
Csak nem lisztérzékeny vagy?
Amúgy a kamilla tea ide kevés, legfőképp idő kérdése, ha megfelelően táplálkozol.
Kamillateával biztos nem, az nem erre lett kitalálva.
Dokihoz el kell menni és kiíratni vele a megfelelő probiotikumokat, az étkezésre pedig ezentúl figyelni!
Én is laktóz érzékeny vagyok, engem antibiotikum vágott haza, attól alakult ki.
Több mint egy évig szedtem bélflóra erősítőt, attól kicsit javult a helyzet.
A tejet teljesen elhagytam, a laktóz menteset sem szereti a szervezetem. Viszont minden nap eszem joghurtot és nem bántja a hasam, sőt, szerintem jót tesz.
A kamillatea roncsolja a bélbolyhokat? Honnan vetted ezt a baromságot?
A jelenlegi tudományos és szakirodalmi ismereteink szerint nincs olyan elfogadott kutatás vagy orvosi bizonyíték, amely alátámasztaná azt az állítást, miszerint a kamillatea rendszeres fogyasztása „szétroncsolná” a bélbolyhokat. A kamilla (Matricaria chamomilla) régóta ismert és népszerű gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak különféle panaszok – például gyomor-bélrendszeri görcsök, enyhe gyulladások, nyugtalanság vagy enyhe álmatlanság – enyhítésére. Általában biztonságosnak tekintik, és a legtöbb ember számára semmiféle komoly kockázatot nem jelent a mérsékelt, rendszeres fogyasztása.
Természetesen, mint minden gyógynövényt vagy teát, a kamillát is érdemes mértékkel fogyasztani, és figyelni az egyéni reakciókra. Egyeseknél ritka allergiás reakciók vagy érzékenységek előfordulhatnak, de ez nem jelenti azt, hogy a bélbolyhok károsodnának. Ha valaki emésztőrendszeri problémákat tapasztal, érdemes inkább szakemberrel (háziorvos, gasztroenterológus) konzultálnia, és megbízható forrásokból tájékozódnia.
Összességében a kamillatea bélbolyhokat roncsoló hatásáról szóló állítás nem tekinthető tudományosan megalapozottnak. A jelenlegi szakmai konszenzus szerint – normál fogyasztási mennyiségben – nincs káros hatása a bélfalra.
A hozzád hasonló okosoktól vettem ezt a "baromságot", hogy teszteljem, mennyire tud értelmesen válaszolni a nagyonokos "háziorvos, gasztroenterológus"-nak.
Ez egy 11 évvel ezelőtti kérdéskör volt, ami elkerülte a figyelmedet! De aranyos az utolsó mondat: "normál fogyasztási mennyiségben - nincs káros hatása..." Ergo kapcsolnod kellett volna, hogy nem annyira normál mennyiségről lehet szó.
Elképesztően fárasztó közléskényszeredet, ne itt éld ki! Köszi! Szia!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!