Gyomorégésre jó a szódabikarbóna? Az a fajta amivel süteményt sütünk vagy a gyógyszertári?
jó az étkezési is :)
Most én is azt venném be, ha lenne. De mivel nincs kénytelen vagyok rozmaring teát főzni.
A szódabikarbóna (akár a 100%-os gyógyszertári, akár a kevert étkezési vagy a még jobban kevert sütőpor) önmagában nem ajánlott a gyomorsav semlegesítésére, ugyanis:
- szódabikarbóna a szervezetben képződő, saját savsemlegesítő anyag is, és ha kívülről visszük be, azzal a belső HCl-NaHCO3 egyensúlyt rontjuk, még több sósav elválasztását indukáljuk, míg a bikarbonát termelődése csökkenni fog (a szervezetet félreinformáljuk). Ha nem állandó a bevitel, az adagolási szünetekben a gyomorégéses panaszok fokozódnak.
- a hatása szisztémás (egész szervezetre kiterjedő, nem csak helyileg hat, mint más antacidumok), ezzel a szervezet alkalózisának kockázata nő, melynek szövődményei lehetnek
- a bélben szén-dioxid gáz képződik belőle, ami puffadást, fokozott bélgáztávozást okoz.
Szódabikarbóna helyett minden szempontból előnyösebbek a más sókat tartalmazó antacidumok (pl. Rennie, Acido-GIT, Tisacid).
egy gyógyszerész
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!