Ha az egyik szülő vércsoportja A RH+ a másiké pedig B RH+, semmi esetre sem lehet a gyermekük vércsoportja 0 RH-?
De lehet. Ugyanis a gyerek nem az egyik, vagy a másik szülő vércsoportját örökli.
A lényeg, hogy két antigénből áll a meghatározás.
Ha te A-s vagy, az A0, vagy AA is lehet, a párod B-s, ami lehet BB vagy B0. Mindkét szülőtől egy antigént örököl. Ha egy 0-st örökölt az anyától, és az apától is kap egy 0-st, akkor a gyermek vércsoportja 0-s lesz.
Gyakorlatilag ez az a szülőkombináció, amikor a gyereknek bármilyen vércsoportja lehet, attól függően, hogy melyik szülőtől melyik alélt örökli.
3-as vagyok: remélem így érthető
Anya: A0 Rh +-
Apa: B0 Rh +-
Gyerek: 00 Rh --
3-as vagyok: így van, ez a kombináció összejöhet.
És ha kell vércserézni csak 0 Rh - vérrel lehet lehet !!
" Azért vetődött fel bennem ez a kérdés, mert úgy hallottam hogy 0 RH- vércsoportú gyereknél legalább az egyik szülőnek 0 RH- vércsoportja kell hogy legyen. Ezek szerint ez nem igaz?"
A 0 és az Rh faktor egymástól független. Rh neg. lehet két Rh+-os szülőtől.
Fordítva viszont igaz: ha a gyerek Rh +, akkor legalább az egyik szülő mindenképp Rh+.
Ezek szerint a biológia tanár tévedett.:D
Még egyszer köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!