A nagynéném ma 11:10 perckor meghalt. Az orvosánál voltunk bent, aki azt mondta, holnap délelőtt menjünk be hozzá, hogy kiállíthassa a halotti igazolást, és mehessünk vele intézkedni. Ilyenkor hova, és mit kell bevinni vagy elintézni?
Fogadd részvétem!
A személyi igazolványát és a halotti anyakönyvi kivonatot vidd be az önkormányzathoz. Arra vigyázz, hogy a halottinak az eredetijét el nem vehetik. (Legjobb, ha fénymásoltatsz belőle néhány db-ot). Ezt valamikor a népesség-nyilvántartónál kellett intézni, nem tudom most minek nevezik őket, majd megmondják ott, melyik szobába menj be.
Jegyzőnél (szintén a halottival) bejelented, és kéred a hagyatéki eljárás lefolytatását. Majd a jegyző kijelöli a közjegyzőt, aki ezt az egészet lefolytatja. Majd adnak egy nyomtatványt, amire fel kell vésni, ingatlan, üdülő, nyaraló, gépjármű, és egyéb ingó dolgok, amik hagyatékira kerülnek.
De:
ha nincs örökség, vagy van, de ti nem lesztek örökösök, akkor intézze az egészet az, aki majd örökölni fog!
Ha egyedül ti vagytok:
segélyt az önkormányzat szociális osztályán, sajnos azzal nem mentek messzire, inkább csak jelképes összeg lesz.
Meg kell tudni a kórháztól, mikor adják ki leghamarabb, és a temetés időpontját annak ismeretében lehet kitűzni. Ha sírhelyes (és már megvan a sírhely), akkor az illetékes temetőgondnokságnál intézni.
(Jelentősen olcsóbb a hamvasztásos temetés!)
Őszinte részvétem!
A kórházban kapott halottvizsgálati bizonyítvánnyal+elhunyt személyije, születési és házasságijával bemész egy temetkezési vállalkozáshoz,és ott minden továbbit elintéznek neked. Nem kell nektek szaladgálni,sorba állni.
Majd be kell jelentened az nyugdíjfolyósítónál, háziorvosnál,a többi megy automatikusan.
Segélyt az önkormányzatnál adnak,ez városonként eltérő 5-60ezer között változó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!