Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Meddig jár meg az ingyenes...

Meddig jár meg az ingyenes orvosi ellátás? Mert a tanulói jogviszonyom már megszűnt.

Figyelt kérdés
2009. aug. 20. 14:05
 1/7 anonim ***** válasza:
Ingyenes orvosi ellátás mindenkinek jár, aki után a munkáltatója illetve ő maga fizeti a TB járulékot. Csak bizonyos fogászati kezelésekért kell fizetni. Tehát ha munkába állsz, lesz tb-d, ha nem , akkor meg magadnak célszerű fizetned havonta.
2009. aug. 20. 14:15
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Hasonló problémám volt nekem is, de addig van betegbiztosításod, amíg jó a diákod. Tehát ha előző féléves matricád van, akkor okt 31-ig még törheted kezed-lábad :D

2009. aug. 20. 14:19
 3/7 anonim ***** válasza:
Első vagyok, az előbb nem teljesen jól értelmeztem a kérdésedet, (talán a meg-még miatt), közben utánanéztem és én is az október 31-et találtam.
2009. aug. 20. 14:22
 4/7 anonim ***** válasza:
51%

Miért nem tudják megérteni az emberek, hogy hazánkban nem úgy működik az egészségügy, mint Amerikában? Itt az orvosi ellátás - a magánrendeléseket nem számolva - ingyenes. MINDEN MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR SZÁMÁRA. (Illetve bizonyos kitételekkel egyéb személyeknek is.)

Hazánkban NEM LEHETŐSÉG a társadalombiztosítás, hanem KÖTELEZETTSÉG. Törvény által előírt kötelezettség. Tehát nem választhatod, hogy neked lesz vagy nem lesz. Bár a rendszer úgy működik, hogy ha nem vagy biztosított, akkor magad után kell jogviszonyt szerezned, saját eljárásoddal.

DE EZ NEM AZT JELENTI, hogy te kibújhatsz a fizetés alól. Mert ha nem jelented be magad, és három év múlva kiderül, hogy van két év "elhanyagolt tb-d" akkor azt bizony az APEH be fogja rajtad vasalni. Keményen.

Pont ezért nem LEHETŐSÉG, hanem kötelesség, és PONT EZÉRT JÁR az ingyenes orvosi ellátás MINDEN TAJ-számmal rendelkező embernek - függetlenül attól, hogy fizetik-e utána, vagy fizeti-e maga után a TB-t. Mert ha nem, akkor bizony be fogják vasalni rajta.

Tehát: Az orvosi ellátás AKKOR IS INGYENES, ha nem fizeted. Mert egyszer úgyis kifizettetik veled.

Csak, hogy értsd: Elmész az orvoshoz, és nem rendezett a jogviszonyod, attól az orvosnak MÉG PONT UGYANOLYAN kötelessége ellátni, mint, ha rendezett lenne. Csak figyelmeztetnie kell, hogy rendezzed a jogviszonyod.

Ha másodszor is elmész orvoshoz úgy, hogy nem rendezett a jogviszonyod (vagy olyan helyzetbe kerülsz, hogy el kell, hogy lássanak), akkor is TÉRÍTÉSMENTESEN látnak el, azonban már újra nem figyelmeztetnek, hanem jelentik a területileg illetékes APEH felé az esetet, aki hivatalból eljár a jogviszony rendezése okán.

Ennyi a történet. Hazánkban nincs olyan, mint Amerikában. Nálunk a TB az minden TAJ-számmal rendelkezőnek egységes. Ha rendezett a jogviszony akkor is, ha nem, akkor is.

Oltári nagy félreértés van a magyar emberek fejében ebben a kérdésben.

A TB-t fizetni KELL. Nem pedig elhatározásod szerint LEHET!

A téged ellátó orvos PONT UGYANÚGY megkapja a TB-től az ellátás költségét akkor is, ha nem rendezett jogviszonyú személyt látott el.

2009. aug. 20. 14:30
 5/7 anonim ***** válasza:
Szerintem nem kell ennyire véresen felfogni a kérdést. Én is utánanéztem, hogy meddig vagyok biztosítva, mert utána magamnak kell intézni. Szerintem a kérdező is erre akart kilyukadni, nem a jár - nem jár szóhasználaton kellene fennakadni.
2009. aug. 21. 13:37
 6/7 anonim ***** válasza:
igen egyetértek az utolsóval. az utolsótól kérdezném, hogy te hol néztél utánna?
2010. máj. 4. 10:46
 7/7 anonim ***** válasza:

(Egészségügyi szolgáltatásra jogosult az, aki: a közoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó alapfokú, középfokú nevelési-oktatási vagy a fel-sőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár, ha társadalombiztosítási szem-pontból belföldinek minősül,)

a tanulói/hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultsága megszűnéséig (a tanulói/hallgatói jogviszony szünetelése alatt is jogosultak),

de olvastam olyat is hogy ehhez képest + 45 nap. a legegyzserűbb ha bemész apehhz és megkérdezed

2011. szept. 28. 19:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!