A szőlőcukor fogyasztás okozhat cukorbetegséget?
Bocs, összekevertem, a szőlőcukor nem azonos a gyümölcscukorral!!! Amúgy nem okozhat cukorbetegséget!!
"A szőlőcukor – a sejtek legfontosabb tápanyaga
A szőlőcukor (glükóz) a legegyszerűbb szénhidrát, könnyen, gyorsan szívódik fel. Bizonyos élelmiszerekben (pl.: szőlő) önmagában is előfordul.
A szőlőcukor, mint édesítésre alkalmas élelmiszer, a répacukorral konkurálva jelentősen előretört az utóbbi néhány évbe. Köszönhetően annak, hogy ugyanúgy alkalmas mindenféle étel, ital, vagy sütemény...stb. készítéséhez, mint rosszhírű elődje.
A répacukor népszerűsége, illetve elterjedtsége az elmúlt néhány évszázad alatt a köz szemében "a cukor" fogalmává vált. Ezt a tényt nehéz kiiktatni a közgondolkodásból, pedig az úgynevezett civilizált népek (a világ vezető és ezek nyomába siető államok) lakosságánál tapasztalható erőteljes, a csontozattal, a cukorbetegséggel és egyéb jelentős problémákkal (pl. a túlsúly) kapcsolatos gondok nagyrészt a (répa)cukorral kapcsolatosak.
Tisztán fogyasztáskor azonnal, lökésszerűen megemeli a vércukorszintet, kevésbé terheli a lebontó apparátust. Nagyon gyors lefolyású, utána a vércukorszint hajlamos az eredeti érték alá esni, ezért cukorbetegek számára tilos a szőlőcukorral való kísérletezés.
A szőlőcukor sejtjeink legfontosabb tápanyaga, vérünk állandó és nélkülözhetetlen komponense. A keményítőt és a répacukrot enzimek bontják szőlőcukorrá, ami a bélből felszívódva rögtön a véráramba kerül.
A szervezetben az inzulin és más hormonok feladata a vér optimális glükóz-szintjének fenntartása.
Minden életfolyamatunkhoz (mozgás, növekedés) izommunka szükséges, ez pedig energiaforrás nélkül nem lehetséges. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, miközben energia szabadul fel.
A fel nem használt glükóz a májban és az izomsejtekben glikogén formájában raktározódik el. Amikor szükséges a tárolt glikogén újra az erőt adó szőlőcukorrá alakul át.
Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a szőlőcukor bevitele jelentősen növeli az agyi funkciókat, amely serkenti a gondolkodást, javítja a memóriát, és elősegíti az információk rögzülését. (tanulás) Mindemellett jó hatással van a szívműködésre is.
A szőlőcukor fogyasztása minden nap ajánlott, por formájában sütéshez, teákhoz, más italok ízesítéséhez.
Édesítő hatása kissé még felül is múlja a hagyományos cukrokét. Nem véletlenül fogyasztják sportolók, testépítők is pl. edzés előtt."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!