Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Újraélesztés: olvastam, hogy...

Újraélesztés: olvastam, hogy a szívmasszázst csak gyakorlott ember végezze, mert ha valaki nem megfelelően végzi, meg is ölheti a beteget. Ez igaz?

Figyelt kérdés

Tehát légutak szabaddá tétele, majd orron át befúvás, és a mellkas kompressziót (szívmasszázst) ne merjem csinálni, ha nincs gyakorlatom? Tényleg veszélyes?

Tanultam alapfokú elsősegélyt, de igazi emberen még nem csináltam ilyet, ezért kicsit félek, de ha például nem jönnek időben a mentők, elég a befúvás? Hogy csinálok jobbat, ha elkezdem a szívmasszázst vagy ha várok a mentőkre?

2012. szept. 27. 00:52
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha figyelmesen olvasod, nem azt mondta, hogy nem fontos, hanem hogy hatásosabb nem megszakítani azért a kompressziót. Tehát ha ketten vagytok, az egyik nyugodtan fúvogathat. Persze a legújabb dolgokról mindig az idő dönti el, mennyire maradandóak vagy divatszerűek... Sok változást megéltem én már ezekben a policykban.
2013. máj. 9. 21:19
 12/15 A kérdező kommentje:
Megnéztem a videót, ott egyáltalán nincs befúvás. De hogy juttatjuk be akkor a levegőt?
2013. máj. 9. 21:21
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Emelt szintű újraélesztésnél (amit a mentő végez, ill. kórházban csinálnak), 100% oxigénnel lélegeztetnek újraélesztés közben és azt követően (nyilván légútbiztosítással). A tanulmányok, protokollok, csekklisták, guideline-ok stb. azért készülnek, hogy a lehető leghatásosabb legyen a gyors beavatkozás, ne kelljen gondolkodni, hogy ez most hogy is lenne jobb. A "hagyományos módszerrel" is lehet alapszintű újraélesztést végezni (2 befúvás, 30 mellkaskompresszió), de a szakemberek szerint: a körlevegőben ugye 21% oxigén van, a kilégzett levegő 16% oxigént tartalmaz (összehasonlításként a 100%-hoz), nem tudsz annyi oxigént juttatni a klinikai halál állapotában lévő szervezetébe, hogy jelentősen csökkenjen a hypoxiás agykárosodás, tehát a szakemberek szerint hatásosabb, ha nem szakítjuk meg a mellkaskompressziót a kiérkező magasabbszintű segítségig - ők nyilván már lélegeztetni is fognak. Igazából szerintem az a fontos, hogy valaki elkezdje valahogyan az újraélesztést.
2013. máj. 9. 21:52
 14/15 A kérdező kommentje:
Most már értem, nagyon köszönöm!
2013. máj. 9. 22:52
 15/15 anonim válasza:
52%
Húúúú:)) De okos vagy!:))
2014. máj. 17. 19:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!