A vitiligo tartós betegségnek számít?
Édesanyám vitiligoban szenved, ami egy - jelen állapot szerint - gyógyíthatatlan autoimmun bőrbetegség. A bőrön pigmenthiányos (hófehér és védtelen) foltok jelennek meg, amit egyes orvosok szerint az okoz, hogy a szervezet a pigmentsejteket idegen anyagnak véli, és elkezdi pusztítani.
Nagyjából két éve megjelentek rajtam is ezek a foltok, orvosnál még nem jártam vele, de tervbe van véve. A gond az, hogy a kenőcs - ami lehet, hogy használ - kb. havi 10 000 Ft-ba kerül. Idén kezdem az egyetemet, és tartós betegség címen kaphatnék szociális ösztöndíjat, így elkezdhetném a betegség kezelését.
Először is köszönöm szépen a válaszokat!
Másodszor: nem gyógyítható, csak kezelhető. A kenőcs az esetek kb. 50%-ában okoz repigmentációt, ráadásul a kezelt felületen (meg bárhol máshol) a későbbiekben újra megjelenhetnek a foltok. A kenőcs csak tüneti kezelésre jó, a betegség okát nem gyógyítja. :(
Ráadásul anyukámon a foltok kb. 14 éves kora óta vannak jelen, és nem fehéredett ki teljesen, néhol barna a bőre, néhol meg fehér.
Sajnos félek attól, hogy ez a betegség egy állásinterjút is befolyásolhat a jövőben. :(
Sziasztok!
Végül kiderült, hogy nem számít tartós betegségnek, mert pusztán "esztétikai" gondot okoz. Holott a leégések, a rákra való magas hajlam, stb. szerintem nem pusztán esztétikai gond.
Na mindegy.
22:42-es! Szia!
Nem tudom, én megpróbálom, hátha. :) Kértem igazolást bőrgyógyásztól, ő írt egy olyan papírt, hogy van ez a betegségem. Leírta, hogy hol jelent meg (azóta még több helyen is felfedeztem, mert elég fehér a bőröm, és napozás előtt nem látszott eddig), és leírta azt is, hogy milyen krémmel érdemes kezelni. Én személy szerint ki fogom váltani a krémet, és a számlát csatolni fogom a papírral együtt a szoctám igénylésemhez. Aztán várok, hogy kapok-e valamit.
Szia!
Elvileg lehet, bár ritkán kezdődik a lábon. Nézesd meg egy bőrgyógyásszal, ő tud biztosat mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!