Miért van az, hogy ha ülök és hirtelen állok fel, nagyon megszédülök, néha szinte már ájulás határán vagyok?
A helyzetváltozatás kapcsán esetlegesen fellépő vérnyomásesés, az orthostaticus hypotonia. Ilyenkor a fekvés után mért nyugalmi értékhez képest felállást követően a szisztolés vérnyomás legalább 20 Hgmm-rel, a "per" érték (diasztolés vérnyomás) legalább 10 Hgmm-rel lesz alacsonyabb.
Helyzetváltoztatáshoz kötött alacsony vérnyomásnál fekvésből történő felálláskor jelentkezhet szemkáprázás, szédülés, homályos látás, ájulás. A helyzetváltoztatás kapcsán kialakult alacsony vérnyomás különösen súlyos formája, amikor a rosszullét tünete szívmegállás, melyet eszméletvesztés kísér.
Rendkívül egyszerű, ún. Schellong-teszt elvégzésével vizsgálhatjuk: 10 perces fekvés után 10 perces állás következik, eközben percenként vérnyomást és pulzust mérünk. Normál esetben a vérnyomás első értéke (szisztolés) kevesebb, mint 20 Hgmm-rel, második értéke (diasztolés) kevesebb, mint 10 Hgmm-rel csökken.
Vérvételből nem lehet kimutatni az orthostaticus hypotoniát.
Ahhoz Schellong-teszt elvégzése szükséges.
Üdv!
Nekem is ez a tünetem van, nálam az ortosztatikus hipotónia néven diagnosztizálták. Nálunk a kispesti SZTK-ban az ideggyógyászaton foglalkoztak vele a legalaposabban, a Schellong-tesztet is ott végezték el. Az alábbi kivizsgálásra irányítottak onnan: kardiológia (24 órás Holter, szív ultrahang, EKG, stb), nyaki ultrahang vizsgálat (a nyaki erek és a pajzsmirigy vizsgálata), általános angiológiai vizsgálat, végül endokrinológiai vizsgálat. Komoly problémát sehol sem találtak, de a hormonvizsgálatoknál a mellékvese fáradtság gyanúja felvetődött. Csináltak egy AHCT-stimulációs tesztet, ennek az eredményére várok jelenleg. Az endokrinológus doki addig is felírt egy Gutron nevű vérnyomásemelő gyógyszert.
Javaslom, hogy vedd komolyan ezt a betegséget és ne hagyd, hogy a felületes dokik lerázzanak, azzal, hogy ezt majd úgy is kinövöd. A másik szokásos bagatelizáló szöveg, mikor magyarázzák, hogy örülj neki, hogy nem magas a vérnyomásod. A dolog nem ilyen egyszerű, sajnos ájulás is lehet belőle, ami nagyon veszélyes! Addig is, a rosszullét esetén mindig lehetőleg ülj le! Gyors segítség a leguggolás is, bár én nem szeretem, mert abból felállni ugyanolyan rossz. Az eddigi tapasztalataim alapján úgy látom, hogy az okokat nem tudják erre a betegségre és max. tüneti kezelést képesek adni rá. Vigyázz magadra és jobbulást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!