Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Fantom végtagokat érezhettem?

Fantom végtagokat érezhettem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Először is, igen, bocsi, igazatok van; ezt a kérdést már kiírtam a délután folyamán, de sajna semmi válasz nem érkezett. (Akkor a tudomány topicban írtam ki.) Szóval, hátha itt és most majd valaki megírja a tutit. :)

Korábban úgy képzeltem el, hogy akik pl. deréktól lefelé le vannak bénulva (se nem érzik, se nem mozgatják a lábukat), azok csak a felsőtestüket érzik. (Még bizarabb, ha valaki nyaktól lefelé béna, úgy gondoltam, hogy ő csak egy fejet érzékel az egész testéből.)

Aztán történt pár hete, hogy megműtötték a lábam, és epidurális érzéstelenítést kaptam. Kicsit tartottam tőle, de ugyanakkor nagyon kiváncsi voltam az érzésre. Miután megkaptam az injekciót, és visszafektettek a műtőasztalra, kiváncsian vártam, hogyan fog hatni. Mozgattam a lábujjaimat, de egyre kevésbé tudtam, majd egyáltalán nem. Mintha jeges gipszben feküdtem volna.

Viszont éreztem a lábaimat. Kicsit még meg is ijedtem, hogy talán nem hatott rendesen az epidurális. Egy lepedőt elémraktak, így nem láttam a műtétet, de láttam a felső lámpából, hogy már tart a műtét. Meg voltam róla győződve, hogy ez nem igazi bénulás, mert érzem a lábaimat, csak azt nem érzem, amit csinálnak, és nem tudom mozgatni.

Aztán törént valami. Mikor vége lett a műtétnek, oldalt hátranéztem valami miatt, és mikor visszanéztem, a műtős mindkét lábamat kb. 60°-os szögben megemelte. Én ebből semmit nem éreztem, én úgy éreztem, hogy a lábaim rendesen vízszintesen fekszenek.

Később a kórteremben ez többször megismétlődött, hogy jöttek vizitre, emelgették, hajlítgatták, miközben én a "nyugalomban lévő, fekvő" lábaimat éreztem.

Akkor ezek nem a saját lábaim voltak, hanem csak fantom lábak? Vagy az agyamban a lábamból induló idegvégződések tévesztettek meg?

Illetve, még az érdekelne, hogy, ha a béna ember egésznek érzi magát, akkor pl. ülve (tolószékben, tehát behajlított lábbal) mit érez? Függőlegesnek érzi magát? Vagy úgy érzi, mintha az ágyban felült volna, és a lábai ki vannak nyújtva?

És, aki nyaktól lefelé béna, az milyen pozícióban érzi a karjait, kezeit?

Elnézést kérek, ha buta vagy gyerekes a kérdésem, és előre is köszönöm a hasznos válaszokat!

2012. aug. 11. 22:38
 1/3 anonim ***** válasza:

Szerintem érdekes kérdés.

És szerintem nem fantom volt, csak egyszerűen az agyad így érezte. Lehet, hogy tévedek, ez csak az én meglátásom.

2012. aug. 11. 22:45
 2/3 anonim ***** válasza:

Volt olyan ismerősöm, aki állandóan mondogatta, hogy viszket a lába helye. Persze nem tudta megvakarni, mert nem volt neki mit. Ennyit tudok mondani.

Mostanra már nem mondogatja, mert teljesen szétfaragták, és elfogyott. Még akkor is cigizett, amikor már se keze, se lába nem volt. A könyökhajlatába tette a cigit.

2012. aug. 11. 22:50
 3/3 anonim ***** válasza:
Hm, nekem az egész karomat zsibbasztották le, de nem úgy éreztem, hogy nincs ott, csak zsibbadt nagyon és semennyire nem tudtam mozgatni. Éreztem h ott fityeg :D De ezen kívül semmi.
2012. aug. 11. 23:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!